History Film Festival, nakon odgode, 3. i 4. kolovoza stiže u Matulji

Autor: Nikola Cvjetović 02.08.2023

Kino pod zvijezdama biti će na krovu Školske sportske dvorane u Matuljima. Ulaz na projekcije je slobodan.

Matulji - U četvrtak, 03. kolovoza History Film Festival započinje prethodno odgođeno dvodnevno gostovanje u kinu pod zvijezdama, na krovu Školske sportske dvorane u Matuljima.
Retrospektivni program HFF-a u Matuljima najavljuje nadolazeće, sedmo izdanje History Film Festivala koje će se održati od 12. do 16. rujna ove godine.

Publika će u dvije večeri imati priliku pogledati sjajne dokumentarce koji otkrivaju nepoznate detalje iz života svjetski poznatih ličnosti, vode nas u neka druga vremena i na zanimljiv način razotkrivaju pozadinu povijesnih događanja.
U četvrtak, 03. kolovoza u 21 sat program započinje projekcijom dokumentarnog filma Charlie Chaplin: genijalac slobode. Ovo je prvi dokumentarac u potpunosti sačinjen od arhiva posvećen Charlie Chaplinu, obogaćen antologijskim scenama iz njegovih najpopularnijih remek-djela. Film pruža užitak otkrića i ponovnog susreta s omiljenom zvijezdom nijemog filma te nam predstavlja legendarnog komičara kakvog dosad još nismo upoznali. Film je premijerno prikazan na festivalu u Cannesu.
Projekcije se nastavljaju u petak, 04. kolovoza s početkom u 21 sat prikazivanjem filma Tomos: Made in Yugoslavia. Film istražuje kulturni i sociološki fenomen Tomosa koji u svojim zlatnim godinama predstavlja puno više od tvornice motornih vozila.
U 22 sata slijedi projekcija filma Trump, pokrovitelj Manhattana. Film portretira 45. predsjednika SAD-a, kontroverznog milijardera Donalda Trumpa i pokušava otkriti čovjeka iza medijske fasade. Populistički milijarder, individualist zaštićen pratnjom sastavljenom uglavnom od njegove obitelji, kompulzivni muškarac kada je u pitanju njegova vlastita sudbina. Donald Trump voli da ga mrze njegovi protivnici: politički establišment, američka ljevica i intelektualci. No, osim što ga mediji takvim portretiraju, tko je zapravo Donald Trump? Istražujući njegovu osobnu povijest, nedostatke i slabosti koje skriva, ali i njegove kvalitete, ovaj dokumentarac pruža jedinstven portret čovjeka kako bi otkrio razloge njegova uspjeha. Redatelj filma je Frederic Mitterand, nećak bivšeg francuskog predsjednika Francois Mitteranda.


Ulaz na projekcije je slobodan. U slučaju kiše program će se održati u Školskoj sportskoj dvorani u Matuljima. Realizaciju programa koji je dio ovogodišnjih Matuljskih ljetnih večeri omogućila je Općina Matulji u suradnji s Istra filmom i History Film Festivalom.

Više sa portala poduckun.net ...