Iva Letina (HDZ) prva žena na čelnoj matuljskoj poziciji: Za Matuljce nismo napravili dovoljno, bar ne onoliko koliko oni zaslužuju

Autor: Nikola Cvjetović 13.11.2023

Osoba sam koja voli rješavati stvari odmah, imam dobru komunikaciju s Ministarstvima i Vladom RH i zaista nemam problem biti uporna kako bi se ostvarilo zacrtano, govori nova predsjednica Općinskog vijeća Matulja.

Matulji – Iva Letina, predsjednica HDZ Matulji, prva je žena na čelnoj matuljskoj poziciji. Nedavno je zamijenila Slobodana Juračića na mjestu predsjednika Vijeća Općine Matulji. Ova magistrica ekonomije ravnateljica je Centra za rehabilitaciju Rijeka i majka dvoje djece, koja je, kako kaže, HDZ izabrala jer u njega pripada svjetonazorski, ali što ne znači da ne želi sjesti za stol sa svim opcijama kako bi zajedno radili u javnom interesu.

Kakav je osjećaj biti prva žena na čelnoj poziciji u Općini Matulji?
- Zadovoljna sam postignutim i sretna što imam priliku intenzivnije participirati u izvršnoj vlasti kroz rješavanje tekuće problematike, uključivanje novih ideja, pokretanje projekata koji su ključni za razvoj općine i zapravo uopće ne gledam tu funkciju kroz podjelu na muške i ženske poslove. Smatram i vjerujem da je naše društvo preraslo takve podjele i da se u konačnici vrednuju rezultati, rad i zalaganje. Već sam dugo u politici i nisam osjetila nepoštovanje i manji autoritet time što sam žena.

Koji su ciljevi nove predsjednice Općinskog vijeća?
- Svakako ću dati svoj maksimum da se pokrenu važni projekti za Matulje poput projekta Miklavija koji već predugo stoji nerealiziran. No, postoji još niz drugih projekata na kojima treba raditi. Važno je shvatiti da se stvari moraju rješavati i ubrzavati jer smo već previše vremena izgubili prolongirajući i čekajući pogodan trenutak. Pogodan trenutak stvaramo mi sami, jedan ostvareni preduvjet otvara drugi i tako se dolazi do cilja. Isto tako, postoji velik broj tekućih problema koji muče naše sugrađane, a za koje je potrebno nalaziti rješenja bez odlaganja. Osoba sam koja voli rješavati stvari odmah, imam dobru komunikaciju s Ministarstvima i Vladom RH i zaista nemam problem biti uporna kako bi se ostvarilo zacrtano.

Kako ocjenjujete prvi dio mandata ove vlasti? Jeste li dovoljno napravili za Matulje i Matuljce?
- Dosadašnja suradnja s načelničkim timom, načelnikom i općinskim vijećnicima bila je dobra i afirmativna. Za ovakve iskorake koje smo napravili u Matuljima bilo je potrebno prije svega puno želje da se nešto pokrene i napravi i pokazali smo svi zajedno da imamo volju mijenjati stvari na bolje. Ipak, razdoblje koje je iza nas nije bilo previše plodonosno u smislu velikih promjena pa ono što zasigurno očekujem i na čemu ću inzistirati je bolje praćenje i povlačenje sredstva iz raspoloživih fondova, gospodarski iskoraci prema većim investicijama i projektima koji stoje, brže rješavanje tekućih problema i svakako bolja komunikacija sa sugrađanima koji se obraćaju sa problematikom koja ih muči. Svakako treba slijediti primjere dobre prakse drugih općina i gradova jer se svašta tako može naučiti.
Pitate jesmo li dovoljno napravili za Matuljce? Ne, nismo ni približno onoliko koliko Matulji i Matuljci zaslužuju i ono što treba je tražiti hitna alternativna rješenja bez dugih čekanja i odlaganja.

Vijećnici HDZ-a : Ivan Lipovac, Iva Letina i Igor Barak

Kad ste ušli u politiku i što Vas je na to navelo? Zašto je Vaš izbor HDZ?
- U politiku sam ušla kada sam prepoznala da je trenutak za to i da ću se tome moći posvetiti kako treba. Cijeli svoj život sam posvećena humanitarnom radu i pomaganju drugima i upravo je to bio razlog zbog kojeg sam tu gdje jesam. Najgore je kada netko tko ima afiniteta za političku borbu ulazi u to iz pogrešnih razloga i zaista od srca vjerujem da bismo trebali biti tu da predstavljamo volju ljudi, borimo se za veće ciljeve i kroz to imamo veće mogućnosti napraviti nešto dobro za svih. Isto tako iskreno vjerujem da je prošlo vrijeme onih koji destruktivno pozivaju na podjele, licemjerno prelaze iz opcije u opciju zbog svoje koristi, kako bi sebi osigurali funkcije i onih koji gledaju na politiku kroz vlastite interese. Svjetonazorski pripadam Hrvatskoj demokratskoj zajednici što ne znači da ne mogu sjesti za zajednički stol sa svima, prihvaćati dobre ideje i tražiti zajednička rješenja za probleme. Vjerujem u strategiju i ciljeve svoje stranke i Vlade RH koja Hrvatsku vodi u smjeru koji je jedini prihvatljiv za naše buduće generacije, a to pokazuju ostvareni rezultati koji su najrelevantniji.

Ravnateljica ste Centra za rehabilitaciju Rijeka, majka dvoje djece, slobodno vrijeme posvećujete humanitarnim aktivnostima, a sada ste i predsjednica Vijeća. Kako na sve stižete? Što u Vašem životu pati?
- Ako ima volje i želje, nađe se način i balans između svega. Osoba sam koja ne može mirovati - odgovorna sam, volim učiti, graditi, mijenjati stvari na bolje i posvećena sam svemu čega se prihvatim. Nekako to sve usklađujem, valjda dobrom organizacijom, ali jedino tako mogu i znam funkcionirati. Nemam baš previše slobodnog vremena, ali da ga i imam, vjerojatno ne bih znala što s njim pa bih si uvela neku dodatnu aktivnost. Zaista volim sve što radim i to radim sa srcem pa mi stoga ništa nije teško. Moja obitelj me potpuno podržava u mom radu i zbog toga mi je lakše dati sve od sebe.

Kako ocjenjujete život na području Matulja? Što su najveće boljke Matulja prema Vašem mišljenju i može li ih ova vlast riješiti?
- Matulji su prekrasno mjesto koje je dovoljno blizu, a opet dovoljno daleko od vreve. Stvarno može biti lijepo živjeti ovdje. Imamo izvrsnu prometnu povezanost, Vlada i Ministarstvo ulažu znatna sredstva upravo u prometnu infrastrukturu. Blizu smo većih turističkih središta što trebamo iskoristiti kroz bolje vlastite turističke ponude, vrata Hrvatske smo u Europu. Trebamo iskoristiti bolje sve naše prednosti i izvući više koristi za Matulje. Mi jednostavno moramo početi razmišljati izvan okvira, stvarati uvjete za gospodarski uzlet, donijeti strategiju razvoja koju ćemo slijediti i napraviti dugoročnije prognoze. Dvije godine je kratko razdoblje za velike preokrete, a ponekad te promjene u početku nisu tako očigledne. U svakom slučaju moramo biti žustriji, srčaniji i otvoreniji za prihvaćanje novih ideja, novih projekata i novih, konstruktivnih i isplativih programa. S pozicije predsjednice Vijeća mogu biti potpora tome, ali i korektiv ako vidim da stojimo na mjestu.

Više sa portala poduckun.net ...