[VIDEO] Karneval u Opatiji – „Peto godišnje doba“ ispunjeno događanjima, zabavom i opuštenom atmosferom

Autor: Marin Aničić 12.01.2024

Karneval započinje na Antonju, u srijedu 17. siječnja, kada će se u 11 sati ispred opatijske tržnice svečano podići karnevalska zastava i objesiti glavni krivac za sve – pust, a maškare preuzeti ključeve grada.

Opatija - Peto godišnje doba, kako se na području Opatijske rivijere naziva vrijeme Karnevala, ove će godine trajati mjesec dana uz niz programa u kojima će uživati i domaćini i gosti Opatije svih generacija. Karneval započinje na Antonju, u srijedu 17. siječnja, kada će se u 11 sati ispred opatijske tržnice svečano podići karnevalska zastava i objesiti glavni krivac za sve – pust, a maškare preuzeti ključeve grada.

– Opatijski Karneval, usprkos nešto kraćem trajanju, i ove godine donosi sve naše poznate i tradicionalne manifestacije. S ponosom njegujemo naše stare običaje i uvijek ponovno u maškaranom duhom, vjerno čuvamo karnevalsku tradiciju. Zahvaljujem svima koji sudjeluju u organizaciji maškaranih manifestacija: Turističkoj zajednici grada Opatija, opatijskim karnevalskim grupama, udruzi MKM te našem jedinom i jedinstvenom, doživotnom počasnom direktoru i „ocu“ Balinjerade Duletu. Pozivam sve ljude dobre volje da dođu u Opatiju, maskiraju se, uživaju i dobro se zabave u narednih mjesec dana – rekao je gradonačelnik Grada Opatija Fernando Kirigin.

U subotu 20. siječnja Liburniju će razbuditi 13. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2024. na kojem će „pomaknuti oktanci“ prezentirati svoja vozila i vozačka umijeća, s ciljem na opatijskoj Slatini u 13 sati.


Tradicionalni Dječji karnevalski korzo, u svom 26. izdanju održat će se u nedjelju 28. siječnja s početkom u 12 sati. Publika će svjedočiti nesputanoj raskoši dječje kreativnosti sudionika iz mnogih dijelova Hrvatske. Ovu tradicionalnu opatijsku manifestaciju, ispunjenu dječjom maštom i odličnim raspoloženjem, otvorit će Dječje gradsko vijeće Grada Opatije predvođeno dječjom gradonačelnicom Lanom Golubović. Mališani će svoje kreativne maske predstaviti na poznatoj ruti od gradske tržnice do Slatine, ispred pet pozornica s voditeljima. Po završetku povorke, zabava se nastavlja na Slatini uz animatore.


Sportska dvorana Marino Cvetković 2. veljače ugostit će 15. Maškarani klapski maraton koji predstavlja popularne napjeve u klapskoj obradi, ali u posebnom karnevalskom izdanju, s duhovitim tekstovima i uvijek originalnom kostimografijom i koreografijom. Klapski maraton započinje u 20 sati, a ulaznice po cijeni od 9 eura za parter i 7 eura za tribine se mogu kupiti on line (www.moje karte.hr), te na prodajnim mjestima: Festival Opatija, Dallas Music Shop Rijeka, Foto Revija Rijeka i New Sound Matulji.


Veliko finale Karnevala uvijek je jedinstvena i originalna opatijska Balinjerada, 41. po redu, koja će se održati u nedjelju, 04. veljače. Utrka atraktivnih vozila na kugličnim ležajevima i jedno od najluđih i najposebnijih natjecateljskih događanja na svijetu svake godine privlači tisuće posjetitelja. I ove će se godine u Balinjeradu moći uključiti i posjetitelji Opatije zahvaljujući programu „Taxi Balinjere“ te tijekom treninga – od 10 do 12 sati – sami osjetiti jedinstvenu i neponovljivu atmosferu ove utrke, spuštajući se na kariću uz iskusne vozače.


Službeni start Balinjerade je u 12 sati, a prvi su na redu karići i monopatini, nakon kojih će stazom proći i „merikanska vozila“, raskošne kreacije na balinjerama praćene maškarama te karnevalske grupe iz Opatije i okolice. Balinjerada će završiti Kukalkom“, morskom verzijom Sinjske alke u kojoj će Opatijski kukali ponovo zajahati „morske konjice“ i u plitkome moru na Slatini uprizoriti svoje viđenje poznatog natjecanja.


– Nakon bajkovitog adventskog razdoblja, ulazimo u „ludo“ karnevalsko doba koje će u Opatiji biti obilježeno brojnim događanjima temeljenim na tradicijskim običajima, koji svake godine privlače sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja. Pozivamo sve da se dobro zabave na opatijskom karnevalu i uživaju u karnevalskim događanjima – pozvala je direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...