Lana Šimunović pobjednica Žmergovog natječaja za najboljeg „zelenog“ life-hackera

Autor: Marina Pauletić 16.10.2023

Foto: ilustracija

Opatijska srednjoškolka Lana Šimunović iz Učeničkog doma u Lovranu pobjednica je trećeg nagradnog natječaja Žmergovog lokalnog info-centra za mlade i nasljednica titule najbolje „zelene“ life-hackerice.

Opatija - Ponovna upotreba tekstila i plastične ambalaže za izradu novih predmeta uporabne vrijednosti i izrada ukrasa od organskog i plastičnog otpadnog materijala, najčešće su teme ovogodišnjih radova pristiglih na natječaj „Zeleni life-hack“.

Svojim videom izrade deterdženta za pranje rublje iz prirodnih resursa, točnije, od divljeg kestena, Lana Šimunović osvojila je glasove žirija oduševivši inovativnom idejom korištenja vrlo specifičnog, lokalnog i sezonskog ploda za izradu predmeta za svakodnevnu upotrebu u svakom domaćinstvu. Time je postala pobjednica trećeg po redu nagradnog natječaja za mlade „Zeleni life-hack“ organiziranog kroz Žmergov lokalni info-centar za mlade - ŽLICU.

Podsjetimo, natječaj je bio namijenjen mladima od 15-30 godina koji žive, rade, školuju se, volontiraju ili na bilo koji drugi način provode kvalitetno slobodno vrijeme u Opatiji, a kroz koji se nastojalo promovirati ideje, vještine i trikove mladih ljudi koji olakšavaju naš svakodnevni život, a pritom su u duhu „zero waste“ pokreta, odnosno pridonose zaštiti okoliša. Mladi su se za sudjelovanje u natječaju trebali pohvaliti svojim „uradi sam“ (do-it-yourself) vještinama i kroz fotokolaže ili kratke video uratke tih trikova ući u utrku za električni romobil.

Ovogodišnja pobjednica Lana Šimunović, porijeklom iz Stare Sušice, učenica je Hotelijersko-turističke škole Opatija, s privremenom adresom u Učeničkom domu Lovran. Stoga ne čudi inspiracija kestenom koja je poslužila za pobjedničku ideju kao specifičnoj, lokalnoj namirnici s velikim, manje poznatim potencijalom da postane održivi deterdžent za pranje rublja.

Svoju ideju, Lana je predstavila kroz atraktivan, vrlo informativan i edukativan kratki video kojim je na jednostavan i vrlo jasan način pokazala kako svatko od nas može izraditi vrlo korisno sredstvo koje nam svima treba u svakodnevnom životu. Osim inovativnosti, kreativnosti i vještine ponovne upotrebe postojećeg predmeta pokazala je kako smanjiti nepotrebnu kupovinu novih predmeta koji štete okolišu kao i posljedično stvaranje dodatnog otpada.

Njezin pobjednički video dostupan je na YouTube kanalu Učeničkog doma Lovran, a u svega 10 dana prikupio je čak 350 pregleda.

VIDEO

- Pobjednicu i organizatore očekuje dogovor oko planiranja primopredaje nagrade i proslave pobjede na kojoj joj još jednom i ovim putem čestitamo, poručili su iz Udruge Žmergo.

Natječajem za mlade, Žmergo na još jedan način slavi 2023. godinu kao Europsku godinu vještina, posebice za zelenu i digitalnu tranziciju, a njime je obilježen i Tjedan održivog razvoja.

Aktivnost je realizirana kroz projekt Žmergov info-centar za mlade - ŽLICA koji se provodi u partnerstvu s Gradom Opatija i Gradskim društvom Crvenog križa Opatija, a uz financijsku potporu Grada Opatije i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Više sa portala poduckun.net ...