MALONOGOMETNI MAŠKARANI TURNIR EMIL JELETIĆ Punoljetnost obilježena promjenom imena i humanitarnom akcijom za nabavku komunikacijskih ploča

Autor: Nikola Cvjetović 27.01.2023

Ovogodišnja humanitarna akcija "Mladi za mlade" u sklopu turnira provodit će se u suradnji s Društvom Naša Djeca iz Opatije.

Opatija - Liburnijski malonogometni maškarani turnir ove godine u svom punoljetnom izdanju održat će se pod novim imenom, a maškarani nogometaši u subotu, 4. veljače u centru DaMar u Rukavcu, istrčat će po prvi put na MALONOGOMETNI MAŠKARANI TURNIR EMIL JELETIĆ.

- Emil Jeletić, kojega malo tko nije znao, bio je dobri duh opatijskih i liburnijskih maškara, Sveti Nikola, Djed Mraz, organizator Balinjerade, pokretač brojnih društvenih događanja, a koji je nadasve volio djecu i mlade te je zasigurno mnogima od njih usadio ljubav prema našim užancama i tradiciji. Bio je aktivni sudionik i na našim turnirima, pogotovo dječjeg dijela istih, gdje je nastupao kao animator, voditelj i zabavljač. Sudjelovao je i na tiskovnoj konferenciji prošlogodišnjeg 17. LMMT-a prilikom predaje donacije CK Opatija. Naziv turnira mijenjamo uz suglasnost njegove familije te nam je iznimna čast da će u budućnosti ova najstarija i najposjećenija sportsko-maškarana manifestacija nositi njegovo ime. Barba Emil, hvala Vam za sve, poručili su organizatori iz Kluba mladih IDS-a Liburnije.

Ovogodišnja humanitarna akcija "Mladi za mlade" u sklopu turnira provodit će se u suradnji s Društvom Naša Djeca iz Opatije.

S prošlogodišnje predajte donacije...

- Humanitarnom akcijom prikupljat će se sredstva za nabavku i postavljanje komunikacijskih ploča na liburnijska dječja igrališta. Komunikacijske ploče jedan su od oblika nisko tehnološke potpomognute komunikacije. Metode potpomognute komunikacije razvijene su kao oblik pomoći osobama s motoričkim teškoćama, a danas se koriste i kod djece i odraslih s različitim teškoćama koje obuhvaćaju teškoće u jezično-govornom razvoju i razvoju komunikacijskih vještina. Ovu vrst komunikacije, pod nazivom augmentativna komunikacija, koriste djeca i odrasli iz autističnog spektra s cerebralnom paralizom, usporenim razvojem govora, Down sindromom, osobe koje su nekom moždanom traumom izgubili mogućnost govora te svi ostali koji su zbog nekog oštećenja u nemogućnosti komunicirati svoje potrebe i želje govorom. Ploče se sastoje od niza simbola kojima djeca mogu prenijeti poruku o tome što žele raditi, kamo žele ići, postavljati i odgovarati na pitanja. Simboli za ploče moraju biti pomno odabrani i usklađeni potrebama specifičnima za dječja igrališta. Komunikacijskim pločama se simbolizira okolina za govor putem piktograma (slika sa simbolima posebnog značenja). Takvim se simbolima koriste kako djeca, tako i odrasli koji su neverbalni te ne mogu govoriti ili su u procesu usvajanja govora. Budući da su takve ploče univerzalnog jezika pogodne su i za turiste drugog govornog područja. Trošak izrada i postavljanja komunikacijske ploče je otprilike 400-500 €. Ako ste voljni donirati sredstva za ovu namjenu uplatu možete izvršiti na IBAN DND Opatija br. HR0524020061100257164 uz opis plaćanja "Za komunikacijske ploče". Hvala unaprijed, dodali su iz KM IDS-a Liburnije.

Više sa portala poduckun.net ...