„Mandrać – Mandracchio 2023“ ovog vikenda u Voloskom

Autor: Nikola Cvjetović 23.08.2023

Susret domaćih i međunarodnih majstora kista po 36. put na međunarodnom likovnom natječaju.

Volosko - Lučica u Voloskom – „mandrać“ ovog će vikenda po tridesetšesti put biti domaćin istoimenog međunarodnog likovnog natječaja, kojega je još davne 1984. godine idejno utemeljio vološćanski akademski slikar Claudio Frank. U organizaciji Festivala Opatija, suorganizaciji Zajednice Talijana Opatija, a pod pokroviteljstvom Grada Opatije čeka nas najprije „Mali Mandrać“u subotu s početkom u 9.00 sati, kada će se u crtanju i slikanju okušati djeca u dobi od 5 do 14 godina starosti, a zatim u nedjelju s početkom prijava također u 9.00 sati i „okršaj“ odraslih domaćih i inozemnih likovnih autora u glavnom eventu manifestacije „Mandrać – Mandracchio 2023“.

I u ovogodišnjem izdanju djeca će se natjecati za vrijedne nagrade – poklon bonove papirnice „Melior“, u dvije kategorije: od 5 do 9 godina i od 10 do 14 godina. Pribor za slikanje djeca donose sama, prema svom odabiru, dok će podloge osigurati organizator.

U „seniorskoj“ konkurenciji autori će se moći prijaviti za kategoriju „Mandrać 2023“, odnosno izložiti već gotove radove, i/ili za kategoriju „Ex Tempore“ i slikati na licu mjesta, u odabranom kutku ili uličici, na groti ili skalini vološćanskog pejzaža. Za ovu kategoriju sudionici donose prazna platna koja organizator ovjerava prilikom prijava. Svojim likovnim vizijama i umijećem slikari se natječu za ukupni nagradni fond od 7.500,00 EUR u neto iznosu, od čega će pobjednik odnijeti 2.800,00 EUR u kategoriji „Mandrać – Mandracchio 2023“, odnosno 2.000,00 EUR u kategoriji „Ex Tempore“.

Radove će ocijeniti i po tri nagrade u svakoj kategoriji dodijeliti međunarodni stručni žiri u sastavu: akademski slikar Claudio Frank iz Voloskog u svojstvu predsjednika te Branka Arh iz Rijeke i Polona Škodič iz Postojne (Slovenija) povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke u svojstvu članica žirija. Svečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održat će se za „Mali Mandrać“ u subotu u 13 sati te u nedjelju u 19 sati za „Mandrać – Mandracchio 2023“ i „Ex Tempore“.

Po prvi put organizator je pozvao i nada se ugostiti po tri umjetnika iz gradova prijatelja Grada Opatije, a svoj dolazak su najavili umjetnici iz poljskog Kolobrzega, mađarskog Balatonfureda i austrijskog Bad Ischla.

Kao dio ove dvodnevne manifestacije očekuje nas i aukcija slika i koncert Claudia Franka na violini, uz pratnju Esperanze Claudije Frank također na violini i Natalyje Marycheve na klavijaturama u subotu u 20 sati. Istog dana s početkom u 12 sati u dvorani doma Liburnija u iščekivanju odluke žirija i prije dodjele nagrada djeca će moći pogledati predstavu na engleskom jeziku uz hrvatske titlove „Story of the Winged Horse“ u izvedbi Kazališta na engleskom jeziku za djecu i mlade Pygmalion iz Voloskog. Manifestaciju će nakon svečane dodjele nagrada u nedjelju koncertom zatvoriti riječki kantautor Boris Štok sa svojim sastavom „Boris Štok Acoustic“.

Više sa portala poduckun.net ...