Na snagu stupa zabrana loženja vatre na otvorenom

Autor: Marina Pauletić 31.05.2023

Foto: ilustracija

JVP Opatija apelira na sve građane da se pridržavaju ove zabrane, podsjećajući da su propisane novčane kazne za prekršaj za bilo kakvo loženje vatre na otvorenom prostoru i izazivanje požara.

Opatija - Kao i svake godine, s prvim danom mjeseca lipnja na snagu stupa zabrana loženja vatre na otvorenom prostoru, stoga podsjećamo da je spaljivanje korova, odnosno biljnog otpada u vrtovima i okućnicama zabranjeno do 31. listopada.

Osim korova i drugog biljnog otpada, tijekom ovog perioda povećane opasnosti od požara zabrana se odnosi i na korištenje improviziranih roštilja i gradela, paljenje logorskih vatri, bacanje šibica, opušaka i odlaganje drugih gorućih i užarenih tvari na otvorene površine kako je određeno županijskom Odlukom o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru.

JVP Opatija apelira na sve građane da se pridržavaju ove zabrane, podsjećajući da su propisane novčane kazne za prekršaj za bilo kakvo loženje vatre na otvorenom prostoru i izazivanje požara, dok se za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opasnom radnjom ili sredstvom može izreći i zatvorska kazna. Najsigurniji i ekološki najprihvatljiviji način odlaganja zelenog otpada je putem nadležnih službi tvrtke Komunalac d.o.o. (051/505-225; više info: https://www.komunalac-opatija.hr/kompostiranje).

Dojavu o nastanku požara prijavite na broj 193 ili 112, a za ostale informacije obratite se na telefon Javne vatrogasne postrojbe Opatija, 051/271-800.

- S obzirom na nadolazeću sezonu godišnjih odmora, koristimo priliku podsjetiti građane da prije odlaska na godišnji odmor ili izbivanja iz stana/kuće provjere i onemoguće sve izvore iz kojih može nastati požar (primjerice struja, plin i drugo), poručuju iz JVP Opatija.

Više sa portala poduckun.net ...