Najava druge javne tribine: Zašto nam trebaju mjesni odbori na Viškovu?

Autor: Marina Pauletić 08.05.2024

Sutra će se održati druga od tri najavljene tribine.

Viškovo - Na tiskovnoj konferenciji predstavnici Akcije mladih i Kvarnerske inicijative – regionalne platforme Bojan Kurelić i Tamara Smokvina najavili su održavanje druge od tri najavljene javne tribine u Staroj školi Marčelji u Marčeljima 8. svibnja s početkom u 19 sati, a čija je svrha upoznavanje mještana posebice s područja naselja Sroki i Kosi s razlozima postojanja i svrhom mjesnih odbora te narednim potrebnim koracima kako bi se mjesni odbori na području Općine Viškovo u što skorije vrijeme osnovali i postali funkcionalni.

„Moramo istaknuti da je prva održana tribina u Domu hrvatskih branitelja u Viškovu godine bila lijepo posjećena, mještani su postavljali pitanja, iznosili svoje probleme i pokrenuli kvalitetnu raspravu, što nas je osobito veselilo jer pokazuje interes mještana za osnivanje mjesnih odbora i konačnu uspostavu mjesne samouprave na području Viškova. U sklopu predstavljanja inicijative mještanima su predstavljena 2 modela uspostavljanja mjesne samouprave na području Viškova“, pojasnili su organizatori.

MODEL 1.

5 MJESNIH ODBORA NA PODRUČJU OPĆINE VIŠKOVO:

1. MJESNI ODBOR MARČELJI – područje naselja Marčelji
2. MJESNI ODBOR MARINIĆI – područje naselja Marinići
3. MJESNI ODBOR VIŠKOVO – područje naselja Viškovo
4. MJESNI ODBOR SROKI-KOSI – područje naselja Sroki i Kosi
5. MJESNI ODBOR SARŠONI - MLADENIĆI – područje naselja Saršoni i Mladenići

Ovim modelom predviđeno je osnivanje dodatna 4 mjesna odbora na području Općine Viškovo i to osnivanje Mjesnog odbora Marinići, Mjesnog odbora Viškovo, Mjesnog odbora Sroki-Kosi, te Mjesnog odbora Saršoni – Mladenići. Na ovaj način zadovoljila bi se propisana odredba da se Mjesni odbori osnivaju za pojedina naselja ili više međusobno povezanih manjih naselja. Provođenjem ovog modela svi mjesni odbori imali bi približno isti stanovnika, a administrativni trošak osnivanja i upravljanja mjesnom samoupravom za općinski proračun bi bio manji od modela u kojem svako naselje čini svoj mjesni odbor.

MODEL 2.

7 MJESNIH ODBORA NA PODRUČJU OPĆINE VIŠKOVO:

1. MJESNI ODBOR MARČELJI – područje naselja Marčelji
2. MJESNI ODBOR MARINIĆI – područje naselja Marinići
3. MJESNI ODBOR VIŠKOVO – područje naselja Viškovo
4. MJESNI ODBOR SROKI – područje naselja Sroki
5. MJESNI ODBOR SARŠONI – područje naselja Saršoni
6. MJESNI ODBOR MLADENIĆI – područje naselja Mladenići
7. MJESNI ODBOR KOSI – područje naselja Kosi

Ovim modelom predviđeno je osnivanje dodatnih 6 mjesnih odbora na području Općine Viškovo i to osnivanje Mjesnog odbora Marinići, Mjesnog odbora Viškovo, Mjesnog odbora Sroki, Mjesnog odbora Saršoni, Mjesnog odbora Mladenići, te Mjesnog odbora Kosi. Na ovaj način svako naselje u Općini Viškovo imalo bi svoj mjesni odbor, ali bi postojala dosta velika razlika u broju stanovnika po mjesnim odborima te bi troškovi osnivanja i održavanja bili veći.

„Svaki od ova 2 predložena modela ima svoje prednosti i nedostatke, a mještani na prvoj tribini jednoglasno su se izjasnili da Model 1. smatraju prihvatljivijim. Zato bismo željeli čuti i mišljenje mještana ostalih naselja Viškova te ovim putem pozivamo sve zainteresirane mještane, osobito one s područja naselja Sroki i Kosi, i mještani drugih naselja su dobrodošli, da se odazovu drugoj javnoj tribini u Staroj školi u Marčeljima, iznesu svoje mišljenje, probleme i time se uključe u inicijativu za osnivanje mjesnih odbora na području Općine Viškovo te nam time pomognu u kreiranju konačnog prijedloga odluke kojeg ćemo u lipnju ove godine uputiti na javno savjetovanje i zatim Općinskom vijeću Općine Viškovo na donošenje odluke o osnivanju mjesnih odbora“, pozivaju organizatori.

„Napominjemo da je u planu, nakon javne tribine u Staroj školi Marčelji 8. svibnja u 19 sati organizacija još jedne javne tribine koje organiziraju Akcija mladih i Kvarnerska inicijativa na području Općine Viškovo i to 22. svibnja također u 19 sati u Domu Marinići“, najavljuju iz Akcije mladih i Kvarnerske inicijative.

Više sa portala poduckun.net ...