Neslužbene vijesti: Vraća li Slovenija kontrole na granicu s Hrvatskom?

Autor: Marina Pauletić 18.10.2023

Foto: arhiva

Prema neslužbenom izvoru, odluka će biti donesena sutra.

Rijeka – Slovenija bi mogla vratiti kontrole na granicu s Hrvatskom i time na neko vrijeme suspendirati Schengen, javljaju slovenski mediji pritom se pozivajući na neslužbene izvore iz Vlade Republike Slovenije.

Prema neslužbenom izvoru, odluka će biti donesena sutra, a osim s Hrvatskom, kontrola bi trebala biti uvedena i na granicu s Mađarskom. Razlog kontrole je prevencija organiziranog kriminala i terorizma te promjena sigurnosnih prilika u Europi i na Bliskom Istoku, a navedene mjere trajale bi minimalno dva mjeseca.

Slovenija ih tako navodno uvodi nama, a njima ih pak uvodi Italija počevši od ove subote i to na deset dana, s mogućnošću produljenja.

Prema izjavama talijanskog ministra unutarnjih poslova, Mattea Piantedosija te slovenskog ministra Boštjana Poklukara, zapadnobalkanska ruta mogla bi biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju. Tu rutu prate i talijanske i slovenske sigurnosne službe.

Poklukar je pozvao Piantedosija da mjere budu proporcionalne i prijateljske prema građanima kako se ne bi prekidale rodbinske, prijateljske i kulturne veze stanovnika koji žive uz granicu.

Radi migracijskog pritiska i trenutne situacije na Bliskom Istoku, razne europske zemlje uvele su ili proširile kontrole na unutarnjim granicama Schengena. Austrija je mjeru na granici sa Slovenijom i Mađarskom uvela 2015., a sada je produljila na period od 12. studenog do 11. svibnja 2024. godine. Danas je pak uvela kontrolu na granici s Češkom, nakon što je Njemačka uvela kontrolu na granicama s Češkom, Poljskom i Švicarskom. Također je produljila kontrolu na austrijskoj granici do svibnja 2024., kao razlog navodeći situaciju na Bliskom Istoku. Kontrole također provode Danska, Francuska, Norveška i Švedska.

Zemlje mogu uvesti privremene kontrole na unutarnjim granicama Schengena u slučaju ozbiljne prijetnje javnom redu ili unutarnjoj sigurnosti, no o tome moraju obavijestiti Europsku komisiju te poštivati načelo proporcionalnosti. Vremensko trajanje privremenih kontrola je ograničeno, ovisno o pravnoj osnovi na koju se poziva država članica koja uvodi kontrole.

Izvor: Index.hr

Više sa portala poduckun.net ...