Opatijska osnovna škola uspješna na ovogodišnjem Žmergovom natjecanju "Ne okolišaj!"

Autor: Sanja Monar 21.03.2023

Ilustracija

Sveukupno 554 učenika kroz 42 prijave razrednih odjela i učenika pojedinaca, uz podršku svojih mentora prijavilo je na natječaj kreativne i praktične radove ukazujući na potencijal iskorištenih predmeta i ambalaže

Opatija - “Zero waste” učionica ili razred, organski školski vrt i “reuse” kreativna djela i uporabni predmeti nazivi su triju kategorija Žmergovog ovogodišnjeg natječaja “Ne okolišaj” na koji su stigle brojne osmišljene i pokrenute ideje, pa i realizirani školski projekti učenika osnovnih i srednjih škola diljem Primorsko-goranske županije.

-Sveukupno 554 učenika kroz 42 prijave razrednih odjela i učenika pojedinaca, uz podršku svojih mentora prijavilo je na natječaj kreativne i praktične radove ukazujući na potencijal iskorištenih predmeta i ambalaže. Učenički projekti prožeti kreativnosti, solidarnosti, empatiji prema prirodi, okolišu, ali i svom živom svijetu, nose snažnu poruku učenika koji iz godine u godinu pokazuju sve veću svijest o važnosti odgovornog ponašanja pojedinca, kao i cijele zajednice, ukoliko želimo sačuvati zdravlje planeta kao našeg jedinog, zajedničkog doma, javlja Žmergo.


Svoje mjesto među njima našli su vrlo konkretni i praktični projekti kojima su učenici pokrenuli pozitivne promjene u svojim razredima, školi pa i zajednici. Među njima je žiri ipak izdvojio one koji su zaslužili pobjedu u svakoj od 3 kategorije, ovisno o uzrastu prijavitelja, a sukladno pravilima natjecanja. Oni su redom:


KATEGORIJA / AUTOR(I) / RAZRED / ŠKOLA / MENTORICA
A. "zero waste" učionica ili razred
a.1. "Papirko" / 4. b razred OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija /
učiteljica Gordana Jedriško Popeškić
a.2. "Energetska lizaljka" / 3. u, 3. e razred SŠ Hrvatski kralj Zvonimir (Krk) /
pedagoginja Ana Pasarić


B. organski školski vrt
b.1. "Školski voćnjak za jabučni sok" / 1.-4. razred OŠ Brod Moravice /
učiteljica Dijana Arbanas
b.2. "Vrt(uljak) svježine" / 2. g razred SŠ dr. Antuna Barca Crikvenica /
profesorica Dolores Matetić


C. “reuse” kreativna djela i uporabni predmeti
c.1. "Glazbom do svjetlosti" / Ante Farov / 5. b razred OŠ Rikard Katalinić Jeretov
Opatija / profesorica Vanja Kusturin Zukić
c.2. "Mini stolni nogomet od otpada" / 3. a razred OŠ Nikola Tesla / učiteljica Sunčica
Gačić
c.3. “Mala kornjača” / Josip Horaček / Učenički dom Lovran / pedagoginja Jasna Majić
c.4. „Ekološka akcija – Čuvajmo svoj planet“ / 3. d razred Prve sušačke hrvatske
gimnazije u Rijeci / profesorica Maja Matejčić Šimić


-Uvijek nas veseli vidjeti na jednom mjestu veliki broj ideja i umjetničkih djela učenika naših škola nastalih u tvornici kreativnosti kao rezultat natječaja kojim nastojimo potaknuti inovativnost, razvoj vještina ponovne upotrebe te kod djece i mladih osvijestiti važnost odgovornog odnosa prema okolišu i potrebi brige za zajednicu kroz smanjenje otpada i očuvanje resurse te bioraznolikosti, istaknuli su iz Žmerga, čestitajući svim sudionicima natječaja.


Razredi će na nagradni izlet u obližnju destinaciju po izboru, “vrtlari” u nabavku opreme, alata i materijala za školske vrtove, a pojedinci će izabrati eko set za kreativce.


-Svima njima zakazujemo susret na jednodnevnoj konferenciji o održivim školskim projektima s naglaskom na školske vrtove koja će se održati u Opatiji krajem svibnja ove godine, i naravno, upućujemo pozivnicu za nove prijave na neke od naših budućih kreativnih natječaja namijenjenih djeci i mladima.


Natječaj je dijelom projekta “Ne okolišaj, posadi ideju za budućnost” kojeg provodi Udruga Žmergo uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz bespovratna sredstava u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2022./2023

Više sa portala poduckun.net ...