Otvoren natječaj za sudjelovanje u programu 20. Liburnia Film Festivala

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 08.02.2022

wp-content/uploads/2020/08/prica-malena-klepetan-roda-liburnia-film-festival-otvorenje-2020-6.jpg

Prihvatljivi su svi dokumentarni filmovi završeni u 2021. ili 2022. godini bez obzira na trajanje i tehniku snimanja, a nastali su u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji.

Opatija - Organizatori Liburnia Film Festivala pozivaju autore i producente dokumentarnih filmova iz Hrvatske da prijave svoje filmove na natječaj za sudjelovanje u programu 20. Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma koji će se održati od 22. do 26. kolovoza u Opatiji.

Prihvatljivi su svi dokumentarni filmovi završeni u 2021. ili 2022. godini bez obzira na trajanje i tehniku snimanja, a nastali su u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji. Filmovi u hrvatskoj koprodukciji bit će prihvaćeni ako je Hrvatska najkasnije druga produkcijska zemlja u nizu.

Natječaj je otvoren od 7. veljače do 20. svibnja 2022.

Prijaviti se može putem online PRIJAVNICE na web stranicama festivala. Na istom se mjestu nalaze i Pravila za prijavu filma.

Liburnia Film Festival najdugovječniji je festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj, i jedini koji isključivo prikazuje svjetske, regionalne i hrvatske premijere domaćih autora. Odvija se krajem kolovoza, prvih 13 godina u lučici u Ičićima, a od 2016. godine na ljetnoj pozornici u Opatiji.

U pet festivalskih dana, u bajkovitom ambijentu Ljetne pozornice Opatija na dva sata vožnje od Zagreba i pola sata od Istre, na festivalu se prikazuje selekcija najboljih recentnih dokumentarnih filmova koje bira festivalski selektor Oliver Sertić. U dvije glavne večernje projekcije, filmove redovno prati između 200 i 500 gledatelja. LFF je mjesto gdje profesionalci platno dijele sa studentima i gdje je dobar film - dobar film - bez obzira radi li se o 'veteranima' ili budućim profesionalcima, studentima i amaterima. Svi oni, zajedno s publikom, čine ovaj festival ključnim mjestom susreta nacionalne i regionalne dokumentarne scene.

Osim filmskih projekcija, festival uključuje i edukacijski program iz dokumentarnog filma, casestudyje i masterclasse poznatih dokumentarista, koncerte, najavne festivalske projekcije te turneju najboljih dokumentaraca s prethodnog izdanja u 15 hrvatskih gradova.

Peteročlani međunarodni žiri bira ukupno šest nagrada (najbolji film, režija, montaža, dizajn zvuka, kamera, najbolji regionalni film), a jednu publika. To LFF čini jedinstvenim u hrvatskim okvirima jer dodjeljuje, često nevidljive, stručne nagrade. Upravo te stručne nagrade, opuštena festivalska atmosfera te mogućnost umrežavanja i medijske promocije, razlozi su zbog kojega mnogi LFF nazivaju "svojim" festivalom i rado mu se vraćaju sa svakim novim filmom.

Više sa portala poduckun.net ...