Počinje pružanje usluga pomoći u kući za 36-ero korisnika s područja Viškova

Autor: Marina Pauletić 11.07.2024

Sanja Udović i Jasmina Fabac s gerontodomaćicama

Gerontodomaćice će, prije svega, korisnicima pružati uslugu pomoći u kući.

Viškovo - Šest gerontodomaćica potpisalo je danas s Općinom Viškovo Ugovore o radu čime su ispunjeni svi preduvjeti za početak pružanja usluge pomoći u kući za 36-ero korisnika s područja Viškova od kojih je većina osoba starija od 65 godina dok dvoje korisnika pripada ciljnoj skupini osoba s invaliditetom. Riječ je o trećoj fazi projekta Ruke pomažu vrijednoj 540.000,00 eura, a u cijelosti se financira bespovratnim sredstvima i to s 85 posto iz Europskog socijalnog fonda i 15 posto iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt je rezultat uspješne prijave Općine Viškovo kao nositelja projekta te partnera Općine Klana na poziv za dostavu projektnih prijedloga „Zaželi-prevencija institucionalizacije“ kojeg je provelo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Gerontodomaćice će, prije svega, korisnicima pružati uslugu pomoći u kući. Primjerice, pomagat će im u dostavi namirnica i lijekova, nabavci kućansko-higijenskih potrepština, pripremi obroka, održavanju čistoće prostora, brizi o higijeni, ali i pomoći u socijalnoj integraciji što je mnogim korisnicima izuzetno važno. Za korisnike će se osigurati i paketi kućansko-higijenskih potrepština na mjesečnoj razini. Sve ove usluge za korisnike su u potpunosti besplatne zahvaljujući bespovratnim sredstvima odobrenim za financiranje projektnih aktivnosti. Načelnica Općine Viškovo prilikom potpisivanja Ugovora s gerontodomaćicama zahvalila im je što su se prijavile na natječaj za zapošljavanje i svoj radni odnos zasnovale s Općinom Viškovo čijim će najpotrebitijim mještanima pružati konkretnu pomoć.

„Projekt Ruke pomažu – faza 3 je svojevrsni nastavak uspješne suradnje s Općinom Klana koja nam je, uz ostale obavezne partnere, bila projektni partner u prve dvije faze ovoga hvalevrijednog projekta. U prve dvije faze, za vrijeme trajanja projektnih aktivnosti, zaposlene su 23 žene koje su na području Viškova i Klane pružale uslugu gerontodomaćica za više od 150 korisnika, starijih i nemoćnih osoba. Osim projekta Ruke pomažu, sličan projekt pod nazivom „Pomoć i podrška starijim osobama kroz razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga“ proveli smo svojedobno s viškovskom udrugom umirovljenika. Isto tako, provodili smo i projekt „Dostojanstvena starost u vlastitom domu – socijalne usluge Urbane aglomeracije Rijeka“ u kojem je nositelj bio Hrvatski crveni križ-Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, a partner Općina Viškovo. Ovi su projekti, među ostalim, dokaz da Općina Viškovo konstantno ulaže znatne napore u jačanje socijalnih usluga svojim stanovnicima iz različitih skupina, u ovom slučaju starijih i nemoćnih osoba. Kontinuirano brinemo o socijalno osjetljivim skupinama, imamo razvijen socijalni program potpora, a posljednjih desetak godina bespovratna sredstva iz europskih i nacionalnih izvora su nam dodatan financijski alat kojima poboljšavamo kvalitetu života i standard naših mještana u svim segmentima života i rada“, ističe općinska načelnica Sanja Udović.

Sukladno kriterijima poziva, u trećoj fazi projekta Ruke pomažu naglasak je stavljen na brigu o korisnicima odnosno povećanje njihove socijalne uključenosti i prevenciju institucionalizacije ranjivih skupina – osoba starijih od 65 godina i osoba s invaliditetom što će se postići osiguravanjem dugotrajne skrbi na području Viškova i Klane. Općina Viškovo zaposlila je 6 gerontodomaćica koje će u sljedećih 30 mjeseci brinuti o 36-ero korisnika koji su se prijavili na Javni poziv te ispunili određene kriterije. Općina Klana u ovom trenutku još nema zaposlene gerontodomaćice kao ni dovoljan broj korisnika pa pružanje usluga pomoći u kući u Klani još nije počelo.

Više sa portala poduckun.net ...