Podjela besplatnih uložaka u Rijeci i Opatiji povodom Svjetskog dana menstrualne higijene

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 27.05.2022

Dijeljenje higijenskih uložaka dio je kampanje „V za vaginu“ kojom ovaj brend ukazuje na problem menstrualnog siromaštva.

Opatija - Povodom Svjetskog dana menstrualne higijene, koji se obilježava ove subote 28. svibnja, brend Libresse tog će dana na ključnim lokacijama u Rijeci i Opatiji dijeliti besplatne uloške. Točnije, besplatni higijenski ulošci dijelit će se u Rijeci na relaciji Trg bana Jelačića - Jadranski trg - Putnička obala - tržnica, a u Opatiji na relaciji Hotel Ambasador - Slatina - ul. Maršala Tita - Hotel Ambasador, u jutarnjim satima.

Osim u Rijeci i Opatiji, ova inicijativa održat će se i u drugim hrvatskim gradovima - Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku. Obilježavanjem Svjetskog dana menstrualne higijene, kojeg je pokrenula njemačka neprofitna organizacija WASH United 2013. godine, ukazuje se na važnost razbijanja tabua i stigme oko menstruacije te podiže svijest o problemu menstrualnog siromaštva koji je prisutan diljem svijeta.

Menstrualno siromaštvo prisutno je i u Hrvatskoj, što je dokazalo istraživanje Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz 2020. godine. Čak 33% žena u Hrvatskoj prisiljeno je štedjeti na ulošcima, 10% njih nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka kako bi ih redovito mijenjale, a 36.4% žena mora kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene.

Libresse je početkom travnja pokrenuo kampanju “V za vaginu” s ciljem podizanja svijesti o problemu menstrualnog siromaštva i poticanja cijelog društva na njegovo rješavanje. Svi zainteresirani mogu podržati ovu kampanju na Libresse društvenim mrežama te podijeliti svoje priče na Facebook i Instagram kanalima korištenjem oznaka #LibresseHrvatska #ZaVaginu.

Više sa portala poduckun.net ...