[RAZGOVOR] Igor Puhar: U Ičićima otvaramo prvu automatiziranu poslovnicu za najam alata u svijetu

Autor: Nikola Cvjetović 27.02.2024

Igor Puhar

U petak, 1. ožujka u 10 sati u ACI marini u Ičićima otvara se poslovnica Radione SKATT odnosno njihov SKATTomat ili pametni ormari koji omogućuju brz, jednostavan i 24/7 pristup širokom asortimanu alata. Iza ove zanimljive i neobične priče stoji Opatijac Igor Puhar.

Opatija – Bliži se proljeće. Vrt i terasa su u neredu, a osim enormne volje za urediti taj prostor, nemate ni alat za to učiniti. Ponovno vam se po glavi mota kako je možda ove godine došao red da se uloži i kupi kosilica, polirka, škare za rezanje bilja ili ponovno pribjegne onome – "idem pitat susjeda, možda on ima nešto od toga". Ipak, kako bi izbjegli velike troškove ili nelagodu zbog činjenice da nešto posuđujete od susjeda, od ožujka razne alate moći ćete iznajmiti. Naime, u petak, 1. ožujka u 10 sati u ACI marini u Ičićima otvara se poslovnica Radione SKATT odnosno njihov SKATTomat ili pametni ormari koji omogućuju brz, jednostavan i 24/7 pristup širokom asortimanu alata. Iza ove zanimljive i neobične priče stoji Opatijac Igor Puhar koji živi u Zagrebu.

- U ACI marini Ičići otvaramo prvu automatiziranu poslovnicu za najam alata u svijetu, a u planu je takvu ponudu proširiti na cijelu Hrvatsku. Kako bi iznajmili određeni alat na našoj web stranici najamalata.hr odaberete alat, prođete kroz proces rezervacije i dobije QR kod. S tim kodom pristupa SKATTomatu u ACI marini Ičići, nakon skeniranja pretinac se otvara i u njemu nalazi naručeni/željeni alat. SKATTomate, odnosno pametne pretince, osim u ACI marini, uskoro ćemo postaviti i na širem području Rijeke. SKATTomati su vrlo slični poštanskim paketomatima, ali prilagođeni najmu alata, što je inovacija naše tvrtke Piklean, rekao je Puhar, koji je s Nikolinom Šimac i Domagojem Mihalićem osnivač tvrtke.

- Upravo za navedeni koncept smo osvojili Zicer nagradu i potporu koja nam je omogućila daljnji razvoj. U Zagrebu imamo širok spektar najma, od čekića do traktora, ali na liburnijskom području trenutno nam je fokus na alatima i uređajima za čišćenje. Ulagati u profesionalnu opremu za čišćenje koju ćemo koristiti dva puta godišnje nije isplativo, kao ni kupovati manje kvalitetnu koja će se brzo kvariti i s kojom nećete ostvariti željeni rezultat. Usluga najma uz benefite poput uštede novca, ali i očuvanja okoliša, osigurava u slučaju kvara uređaja brzu zamjenu za novi uređaj. Svi znamo kako je to kad nam se u sezoni pokvari uređaj te nakon natezanja s dugotrajnim procesom servisa kupujemo dodatni zamjenski uređaj da pokrpamo problem, objašnjava Puhar razloge zbog kojih smatra da će ova ponuda naći "kupca".

VIDEO

Puhar navodi kako je njihov trenutni poslovni fokus tvrtka Piklean. Kaže, kako je namjera u početku bila razviti sustav pametnih pretinaca samo za najam alata, ali kako je zahvaljujući Domagoju Mihaliću i Juraju Hlevnjaku, koji stoje iza razvoja ove tehnologije, ona nadrasla očekivanja te sada nude jednu stabilnu platformu i drugim poslovanjima.

- Idućih godinu dana fokusirat ćemo se na rast tvrtke u pravom "startup" stilu. Jedan od većih planova, koji se počeo ostvarivati je projekt franšiziranja našeg Know how-a. Tako da iduće godine očekujemo prve franšize. To je jedan projekt koji će testirati ne samo jesmo li posloženi prema korisniku već i interno, dodaje Puhar koji je neke svoje ideje, inovacije predstavljao još pred desetak godina. Danas za te projekte kaže da komercijalno nisu zaživjeli, ali je iz njih puno naučio.

Igor Puhar, iako već dulje vrijeme živi u Zagrebu, u rodnu Opatiju rado se vraća, a slobodno vrijeme koristi za druženje s najbližima.

- Često dolazim u Opatiju, a vrijeme ovdje provedem s majkom, odem na groblje u Veprinac i obavezno odem na ručak u Binaco & Nero. Inače, volim aktivan odmor poput skijanja, planinarenja, bicikliranja... Nažalost, odmor u tom smislu već dugo nisam imao pa kad prestanu akademske obveze svakako ću nastojati više vremena posvetiti i tom dijelu života, zaključio je 35-godišnji Puhar, koji kao vanjski suradnik radi u marketingu jedne poliklinike, uz to vodi dvije tvrtke, ali i studira – upisao je MBA studij kojeg planira završiti iduće godine.

[RAZGOVOR] Trener TK "Opatija" Ivor Eržišnik preuzeo mladu reprezentativnu vrstu: Poanta je da djeca budu sretna – vjerujte, ima puno uspješnih, a nesretnih

Razgovori z dihun / PodUčkun.net

Više sa portala poduckun.net ...