[NATJEČAJ] Štorija od mora: Projekt koji čuva, štiti i promiče pomorsku i ribarsku baštinu Mošćeničke Drage

Autor: Marina Pauletić 08.03.2023

Područje općine Mošćeničke Drage mjesto je stoljetne ribarske tradicije gdje ribarstvo predstavlja najstarije i nekad jedino zanimanje.

Mošćenička Draga - Turistička zajednica općine Mošćenička Draga 17. je veljače otvorila natječaj za sve pravne i fizičke osobe – samostalne autore i kreativne timove za osmišljavanje prototipa suvenira i ilustracija inspiriranih pomorskom i ribarskom baštinom Općine Mošćenička Draga za projekt Očuvanje, zaštita i promicanje pomorske i ribarske baštine i identiteta općine Mošćenička Draga - Štorija od mora, financiran sredstvima Europske Unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Cilj natječaja je postići prepoznatljiv i originalan identitet suvenira i ilustracije koji će promovirati kulturnu, pomorsku i ribarsku baštinu i povezana tradicijska znanja područja općine Mošćenička Draga.

Područje općine Mošćeničke Drage mjesto je stoljetne ribarske tradicije gdje ribarstvo predstavlja najstarije i nekad jedino zanimanje.

Ono što nas usko veže s Mošćeničkom Dragom i okolicom je i stoljetna tradicija pomorstva. Ovaj je kraj rodio mnoge poznate kapetane i vrijedne mornare, o čemu svjedoče i brojne zavjetne slike koje se nalaze u nekoliko crkvica mošćeničke i brsečke župe.
Štorija od mora naziv je projekta čiji je nositelj Općina, a partner Turistička zajednica Mošćeničke Drage te čiji je cilj očuvanje, zaštita i promicanje pomorske i ribarske baštine te identiteta općine.

To se namjerava postići putem jačanja osjećaja lokalnog identiteta i povećanja svijesti lokalne zajednice o važnosti očuvanja i valorizacije predmetne kulturne baštine; doprinosa razvoju turističke destinacije temeljene na kulturnoj baštini (kulturni turizam); stvaranja (inovativnih) sadržaja za promociju i interpretaciju te jačanja lokalnih kapaciteta za iskorištavanje i promociju kulturne baštine.

Ribarska i pomorska baština na području općine Mošćenička Draga kao i čitave primorske Hrvatske je značajan dio identiteta stanovništva. Stoga je istraživanju, prezentiranju, pa i revitalizaciji ovih baštinskih potencija posvećen poseban trud.

Ovdje treba svakako spomenuti i Kuću od mora - interpretacijski centar ribarske i pomorske baštine koji će vam otkriti mnoge zanimljivosti na temu ribarstva, pomorstva i tradicionalne brodogradnje. Taj maleni ekomuzej ima sve što je potrebno za edukaciju o tome kako se nekada živjelo u ovome kraju. Svaki izloženi predmet pripadao je nekoj od obitelji iz Mošćeničke Drage.

Zbirka Ribarija ima za cilj očuvanje ribarske tradicije, uključujući proces korištenja soli kao metode očuvanja ribe, te tehnike popravljanja mreža. Izloženi su i razni ribolovni alati, uključujući ribarske mreže, a djelom su ih donirali stanovnici Mošćeničke Drage i okolnih mjesta.

Ova zbirka također prikazuje ulogu žena u ribarstvu ovog područja. Zbirka Male barke Kvarnera bavi se tradicijom lokalne brodogradnje. U tu svrhu napravljena je radionica, opremljena svim alatima, nacrtima i maketama koji prikazuju proces brodogradnje na tom području. Zbirka I moj nono je navigal čuva pomorsku tradiciju područja Mošćeničke Drage, sve od vremena starih jedrenjaka i parobroda do modernog pomorstva.

Više sa portala poduckun.net ...