[U OKU KAMERE/VIDEO] Održan susret hrvatskih i slovenskih predstavnika na malograničnom prijelazu Lisac-Sušak

Autor: Marin Aničić 01.01.2023

Nazdravilo se otvorenoj granici.

Lisac - Maglovito vrijeme i konji sa zaprežnim kolima koji su nakon dugo godina po prvi puta prošli granicu uz zvuk harmonike ,pridonijeli su ugođaju na desetljećima zatvorenom putu na kojem je granica razdvajala hrvatsko selo Lisac i slovensko selo Sušak.

Stanovnici, načelnica i župan su se sastali kako bi obilježili ovaj svečani trenutak otvaranja granice koja im je donijela više lošeg nego dobrog. Razdvajala ih je poslovno, društveno i rodbinski pa su, da bi se družili, morali putovati oko 15 km, a praktički su se vidjeli preko žice.

Prisutnim žiteljima oba sela su se obratili župan Općine Ilirske Bistrice, Gregor Kovačič i načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić koja je najavila i asfaltiranje hrvatskog dijela ove ceste. Ivan Simčič se u ime Društva za krajevno zgodovino Ilirska Bistrica obratio skupu i pročitao prigodnu pjesmu „Konfin“ Antona Starčića iz Klane koja nam je dočarala život i razmišljanje ljudi koji žive uz granicu.

Ovaj svečani trenutak su obilježili nazdravljanjem s pjenušcem i tortom, a slavlje se nastavlja u Društvenom domu Klana uz gulaš i muziku.

Djelić atmosfere pogledajte na našim fotografijama.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...