Unaprjeđenje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije - U Viškovu se nastavlja projekt "Ruke pomažu - Faza 3"

Autor: Tara Tomić 15.02.2024

Financiranje, planirane aktivnosti i očekivani doprinos socijalnoj skrbi u Viškovu i Klani

Viškovo - 'Ruke pomažu – faza 3', naziv je posljednjeg u nizu projekata koji će se u Viškovu u cijelosti provesti i financirati bespovratnim sredstvima i to s 85 posto iz Europskog socijalnog fonda i 15 posto iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt u kojem je nositelj Općina Viškovo, a partner Općina Klana vrijedan je 540.000,00 eura, a ovih je dana objavljena i Odluka o financiranju koju je donijelo odnosno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kao nadležno Posredničko tijelo razine 1. Odluka o financiranju rezultat je uspješne prijave Općine Viškovo na poziv za dostavu projektnih prijedloga „Zaželi-prevencija institucionalizacije“ što ga je u rujnu prošle godine objavilo spomenuto Ministarstvo.

„Općina Viškovo oduvijek ulaže znatne napore u jačanje socijalnih usluga svojim stanovnicima iz različitih skupina, poput starijih osoba, djece, mladih, dugoročno nezaposlenih itd. Neprestano brinemo o socijalno osjetljivim skupinama, imamo razvijen socijalni program potpora, a posljednjih desetak godina europski fondovi odnosno bespovratna sredstva iz europskih i nacionalnih izvora su nam dodatan financijski alat kojima poboljšavamo kvalitetu života i standard naših mještana u svim segmentima života i rada. Mogućnosti financiranja najrazličitijih projekata bespovratnim sredstvima Općina Viškovo prepoznala je na vrijeme pa smo proveli ili još uvijek provodimo 20-ak projekata za koje nam je odobreno više od 8 milijuna eura bespovratnih sredstava. Projekt Ruke pomažu – faza 3 na neki je način nastavak uspješne suradnje s Općinom Klana koji su nam, uz ostale obavezne partnere, bili projektni partner u prve dvije faze ovoga hvalevrijednog projekta. U prve dvije faze, za vrijeme trajanja projektnih aktivnosti, zaposlene su 23 žene koje su na području Viškova i Klane pružale uslugu gerontodomaćica za više od 150 korisnika, starijih i nemoćnih osoba. Pomagale su im u dostavi namirnica i lijekova, nabavci kućansko-higijenskih potrepština, pripremi obroka, održavanju čistoće prostora, brizi o higijeni, ali i pomogle u socijalnoj integraciji što je mnogim korisnicima bilo izuzetno važno. Za korisnike su se osigurali i paketi kućansko-higijenskih potrepština na mjesečnoj razini. Slične aktivnosti provodit će se i u trećoj fazi projekta Ruke pomažu, ali ovog puta za osobe starije od 65 godina i osobe s invaliditetom“, ističe općinska načelnica Sanja Udović.


Sukladno kriterijima poziva, u trećoj fazi projekta Ruke pomažu naglasak je stavljen na brigu o korisnicima odnosno povećanje njihove socijalne uključenosti i prevenciju institucionalizacije ranjivih skupina – osoba starijih od 65 godina i osoba s invaliditetom što će se postići osiguranjem dugotrajne skrbi na području Viškova i Klane. Planira se zapošljavanje ukupno 12 osoba, 6 na području Viškova i 6 na području Klane na rok od 30 mjeseci koje će pružati potporu i podršku u svakodnevnom životu za 72-oje korisnika.

Ciljna skupina su osobe starije od 65 godina i osobe s invaliditetom koje žive u samačkom ili dvočlanom kućanstvu ili višečlanom kućanstvu u kojem su svi članovi kućanstva pripadnici ciljnih skupina. Uz to, morat će ispuniti i određene formalne kriterije. S obzirom na kriterije poziva, korisnici će se morati prijaviti na Javni poziv što će ga raspisati Općina Viškovo. Objava Javnog poziva uslijedit će nakon potpisa Ugovora o financiranju i održavanja provedbene radionice kada bi trebali biti poznati svi detalji koji se tiču korisnika i provedbe projektnih aktivnosti.

Više sa portala poduckun.net ...