USPJEŠNE OPATIJKE: Inspirativne priče opatijskih znanstvenica Petre Adelajda Zaninović i Lare Jelenc

Autor: Portal Poduckun 22.05.2024

1. Petra Adelajda Zaninović – balans poslovnog i privatnog je ipak moguć

Zamolili smo ih da s nama podijele tajnu svoga uspjeha, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu.

Opatija - Opatija se, unatoč nevelikom broju stanovnika, oduvijek mogla dičiti neproporcionalno velikim postotkom populacije koja ju je na neki način obilježila i učvrstila njezino mjesto na zemljovidu i ne samo turističko-lječilišne orijentacije. Bilo da se radi o njezinim stanovnicima, bilo o gostima, posebno veseli da je i ravnopravnost spolova od samih početaka bila nešto što se (gotovo) podrazumijeva – od naših uvaženih gošći, plesačice Isadore Duncan ili pak slikarice Leontine Littrow koja je i preminula u našemu gradu, pa sve do cijelog niza žena koje i dandanas značajno doprinose kulturno-znanstvenom identitetu Opatije. Koncentrirajmo se stoga, povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena, na riječki Ekonomski fakultet u čiji se rad i napredak već godinama ugrađuje i stručnost dviju nadasve uspješnih akademskih građanki iz Opatije. To su doc. dr. sc. Petra Adelajda Zaninović i prof. dr. sc. Lara Jelenc. Zamolili smo ih da s nama podijele tajnu svoga uspjeha, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu.

Petra Adelajda Zaninović ističe kako je sretna i ponosna što se ima priliku baviti ovako divnim poslom i barem malim dijelom doprinositi svojoj zajednici i svojem gradu Opatiji. Od poslovnih uspjeha na prvom je mjestu doktorat znanosti. Doktorsku je disertaciju pisala po tzv. Skandinavskom modelu (kolekcija od tri objavljena znanstvena članka), koji je kod nas novost. Tijekom doktorskog se studija usavršavala i u inozemstvu (Beč i Ljubljana), u području metodologije istraživanja. Dosad je objavila 17 znanstvenih članaka u časopisima, 9 poglavlja u knjigama te sudjelovala na brojnim međunarodnim znanstvenim konferencijama. Unaprjeđenje u docenticu joj je otvorilo mnoga vrata u znanosti. Trenutačno je voditeljica dva samostalna znanstvena projekta Mladih znanstvenika Sveučilišta u Rijeci, a dobitnica je i dvije nagrade Sveučilišta u Rijeci za nastavnu izvrsnost, te Godišnjeg priznanja „dr.sc. Irena Fatur Krmpotić“ za 2021. godinu za izvrsnost zaposlenika u kategoriji suradnika na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Nagrađena je i za najbolji prezentirani rad u kategoriji „Junior“ na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji Sustainable Transport 2022. Osim znanstvenog i nastavnog rada, na Fakultetu radi i kao koordinatorica za Erasmus i CEEPUS mobilnost, a članica je Povjerenstva za Erasmus mobilnost na Sveučilištu u Rijeci, kao i Odbora za međunarodnu suradnju na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, te tajnica Jean Monnet Međunarodne ljetne škole.

– Osim poslovnog, moj je najveći uspjeh moja četverogodišnja kći Vita. Rodila sam za vrijeme doktorskog studija, a bez nje moj uspjeh ne bi bio isti. Kao majku vas priroda potakne da dajete više od sebe, bolje se organizirate i gurate naprijed. Iako je izazovno, privatni i poslovni život se uvijek može izbalansirati, uz dobru volju, dobru organizaciju te pomoć voljenih ljudi. Kada se okružite pozitivnim, dobrim i uspješnim osobama poput moje obitelji i prijatelja, svaki izazov je lakši. Imam sreće da imam supruga i roditelje koji me uvijek podržavaju i pomažu mi pa je uz njih puno lakše ostvariti zacrtane ciljeve!

2. Lara Jelenc – Akademija za žene poduzetnice i skakanje po lokvama ruku pod ruku

Lara Jelenc skromno naglašava da svoj uspjeh radije definira kao niz malih uspjeha koji su isprepleteni s mnogo padova, previranja, neizvjesnosti te puno truda i rada. Posao na Fakultetu smatra privilegijom budući da je oduvijek željela upravo i samo to. Vraćajući se iz vrtića kući u pratnji nonota, kada bi je poznanici pitali gdje je bila, s ponosom bi izjavila kako se vraća s fakulteta. Također ističe kako je imala veliku čast i sreću raditi s prof. dr. sc. Ivanom Mencerom koji ju je uveo u svijet akademije, a veliko je zadovoljstvo bio i rad s asistenticama Valentinom Ivančić i Viktorijom Knapić. Obožava rad s mladim ljudima. Nove generacije su u potpunosti drukčije, žele smisao, doprinos, osobno zadovoljstvo i nisu spremni učiti i raditi dok ne vide korist i ne shvate što će s tim znanjem postići. Zahvaljujući Erasmus projektima razmjene studenata imaju prilike putovati, upoznati druge kulture što ih sigurno obogaćuje. Zaključno ističe kako je, uz kolegicu izv. prof. dr. sc. Anu Mariju Sikrić Simčić, pokrenula projekt prve generacije Akademije za žene poduzetnice Hrvatske, uz financijsku podršku Veleposlanstva SAD- a u Zagrebu. Tako je u siječnju ove godine trideset žena započelo edukaciju na Akademiji. Okupljene se žene iz ruralnih dijelova Hrvatske bave ili se planiraju baviti zelenim ili digitalnim poduzetništvom. Cilj je da ih se osnaži novim znanjima, vještinama, ali i umrežavanjem i mentorskom podrškom. Program je u tijeku, a svečani se završetak planira za lipanj.

– Privatno, na igralištima i parkićima po Opatiji, kao majka dvogodišnjeg Borne i četverogodišnjeg Lukasa trčim i skačem po lokvama kao mama od Pepe Pig. Dječica su aktivna, pa treba držati ritam u popodnevnim satima igrajući se legićima i Vatrogascem Samom. Uživam u dječjim radostima jer znam da vrijeme prebrzo prolazi, a djeca će uskoro početi pitati što to mama radi na poslu i zašto svakom studentu nije dala 10 na ispitu. Ravnotežu je doista jako teško ostvariti ali se trudim; spavat ćemo kad narastu!

Foto: Nikola Turina
Piše: Aleksandar Vodopija

Više sa portala poduckun.net ...