Utrka Veprinac Vertical 2022 ove subote

Autor: Marina Pauletić 28.11.2022

Obavezno je na utrku doći s obilježjima adventa, poručuju iz organizacije.

Veprinac – Ove subote, 3. prosinca u Veprincu se održava utrka Veprinac Vertical 2022 koja će svojim sudionicima otkriti čari i ljepote povijesne staze koja povezuje obalu, naselje u podnožju planine te samu planinu. Riječ je o „Veprinačkom putu“ i „Putu mlikarice“ – jednim o najatraktivnijim starim povijesnim putevima.

Trkači se mogu prijaviti putem obrasca na poveznici ovdje, a startnina je dobrovoljni prilog. Okupljanje i preuzimanje startnih brojeva bit će u Opatiji, u ulici Velog Jože (kod pothodnika, ispod Nove ceste) koja vodi prema izvoru Vrutki u 10 sati ujutro.

„Uz obaveznu trkaču opremu koja je navedena u prijavnom obrascu i koja mora biti prilagođena vremenskim uvjetima na stazi, obavezno je na utrku doći s obilježjima adventa! Na vama je da odaberete koji će to detalj biti (odijelo djeda Božićnjaka, kapa, lice iscrtano u Grincha itd.) Neka u vama proradi adventska kreativnost“, poručuju organizatori.

Predviđeni početak utrke zakazan je za 11 sati. Na startu će se nalaziti vozilo koje će opremu sudionika prevesti do cilja, u Veprinac. Trkači neće startati grupno, već jedan po jedan u razmaku od 30 sekundi. Završetak utrke je u Veprincu, na vidikovcu.

Trkače očekuje prava poslastica od staze dužine 3,7 km i 503 m nadmorske visine koja je znatnim dijelom očuvana u prvobitnom obliku i „penje se“ dijelom kamenitim stepenicama, makadamom, a dijelom šumskim singlićima. Uz ovaj krajobrazni čar, dolazi i onaj malo manje drag dio. Mole se trkači da obrate pozornost u mjestu Kolavići, gdje počinje asfalt, a cesta prolazi ispod ceste Matulji – Tunel. Nakon tog dijela, ubrzo se opet nastavlja šumska staza koja vodi do Veprinca i crkve sv. Marka, gdje je predviđen kraj utrke. Staza je cijelom dužinom markirana planinarskim oznakama i opskrbljena putokazima, no na kritičnim mjestima će se nalaziti i crveno-bijele trake, kao i volonteri kako ne bi došlo do neželjenog skretanja sa staze i gubljenja.

Okrjepa će se nalaziti samo u Veprincu, odnosno na cilju. Trkači su obvezni sa sobom ponijeti potrebne količine tekućine. „Na stazi se nalaze izvori vode, no nemojte se oslanjati na njih“, upozoravaju organizatori.
„Na utrci se neće koristiti plastika! Pomozite nam širiti svijest o važnosti očuvanja okoliša, ponesite svoje čaše!“, obavještavaju iz organizacije.

Predviđeno proglašenje pobjednika je u 13 sati u Veprincu. Nakon utrke trkače očekuje druženje uz lokalne OPG-ovce, tombola za sve sudionike utrke, kuhano vino i čaj, domaće kobasice i odlična atmosfera.

O ostalim detaljima trkači će biti obavješteni kroz naredne dane.

Više sa portala poduckun.net ...