[VIDEO] Turizam bez granica: Prekogranična suradanja u fokusu okruglog stola

Autor: Marin Aničić 27.09.2022

svjetski_dan_turizma_matulji_2022__3_

Što su nam ispričali sudionici pogledajte u video prilogu.

Matulji – U općinskoj vijećnici danas je održan okrugli stol na temu “Turizam bez granica”. Kao što svi znamo od 1. siječnja otvaraju se granice prema Europi pa je TZ Matulji i Općina Matulji zajedno s prijateljima iz pobratimljenih Općina Brda i Ilirske Bistrice organizirla okrugli stol na kojem se razmatralo mogućnosti suradnje i aktivnosti koje bi mogli provoditi zajedničkim snagama.

svjetski_dan_turizma_matulji_2022__1_

Dvije pandemijske godine su nažalost onemogućile kvalitetniju komunikaciju i suradnju ovih općina pa je ovo prilika da se izmijene iskustva i znanja kako bi se zajednički podigla kvaliteta na raznim poljima turizma, a i gospodarstva. Kako je rečeno na okruglom stolu čakavski jezik i slovenski imaju puno sličnosti pa im jezik i nije neka barijera. Na okruglom stolu su sa slovenske strane sudjelovali direktorica Odjela za kulturu, turizam i sport Općine Brda, Tina Novak Samec, Erika Kovačič Marinič iz TIC-a Brda, direktorica Javnog zavoda za turizam, TIC Ilirska Bistrica, Maja Uljan, Kristina Šlosar i Darija Šlenc iz TIC-a Ilirska Bistrica te biciklist Robi Jenko iz TIC-a Ilirska Bistrica, a predstavnici Matulja su bili Marijana Kalčić iz TZ Općine Matulji i načelnik Vedran Kinkela.

- Predstavljanje naših proizvođača na lokalnim događanjima u Ilirskoj Bistrici i Brdima prvi je korak koji ćemo pokrenuti, a Interpretacijske vožnje biciklima organizirat ćemo u svim općinama kako bismo međusobno bolje upoznali pojedini kraj, a sve za bolju povezanost i promociju. S obzirom da su ljudi ti koji moraju projekte pokrenuti, ali i provoditi ih i u njima sudjelovati, kroz projekt “Trajne mobilnosti” smatramo da moramo uključiti i djecu i mlade u razne oblike suradnje, a tu si i vinari, uljari, medari, OPG-ovi, sportaši i kulturni djelatnici i amateri. Outdoor aktivnosti, povezivanje bike staza, karneval, biciklijade, razmjena okusa, samo je dio aktivnosti koje planiramo provoditi u skoroj budućnosti. Naše općine godinama su pobratimljene i granice nas nikada nisu sputavale za zajedničke aktivnosti. Učenje jednih od drugih, primjeri dobre prakse, razmjena ideja i, ono najvažnije, konkretno povezivanje i aktivnosti danas su, na svjetski dan turizma, u Matuljima dogovoreni uz čašu Briškog vina, Brkinske jabuke i proizvode OPG-ova s područja općine Matulji, poručila je Marijana Kalčić.

Što su nam ispričali sudionici pogledajte u video prilogu.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...