[VIDEO] U Kastvu predstavljen projekt Interreg koji spaja Hrvatsku i Sloveniju

Autor: Marina Pauletić 28.03.2024

To je prvi Interreg projekt kojeg provodi Kastav, a vrijedan je 2 milijuna eura.

Kastav - U Gradskoj vijećnici u Kastvu održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt ZeleNatura, financiranog sredstvima Europske unije kroz program Interreg. To je prvi Interreg projekt kojeg provodi Kastav, vrijedan je 2 milijuna eura, a planirano trajanje je 30 mjeseci.

Nakon što je prije mjesec dana u Ljubljani potpisan ugovor s predstavnicima nadležnih hrvatskih i slovenskih ministarstava, te Zajedničkog tajništva programa Interreg Slovenija-Hrvatska, danas je Kastav bio i domaćin prvom sastanku svih projektnih partnera. To su slovenske općine Kopar i Izola, lokalna akcijska grupa Terra Liburna, Biotehnički fakultet iz Ljubljane i Agronomski fakultet iz Zagreba.

VIDEO

Na početku je pozdravni govor održao gradonačelnik Grada Kastva, gospodin Matej Mostarac, koji se zahvalio partnerima što imaju povjerenje u Grad Kastav da predvodi ovaj projekt. Naglasio je kako je Interreg program iznimno važan jer spaja hrvatske i slovenske gradove i druge organizacije, kako bi se poboljšao život stanovništva. Zaključio je kako će provedbom ovog projekta Kopar, Izola i Kastav postati predvodnici u planiranju i upravljanju zelenom infrastrukturom, te pružiti dobar primjer svim ostalim gradovima sjevernog Jadrana, dok će lokalno stanovništvo imati višestruke koristi od predviđenih programskih aktivnosti.

Voditelj projekta, Renato Stanković, najavio je potom projektne i programske aktivnosti koje će se odvijati na području Kastva, a koje uključuju uređenje perivoja Malinica-Žudika, uređenje školskog vrta pored osnovne škole Milan Brozović, te uređenje zelenog zida uz glavnu gradsku prometnicu u naselju Jurčići. Ove investicije stvorit će tri nove urbane zelene točke, odnosno stvoriti novi zeleni koridor između gradske šume, stare jezgre i najgušće naseljenog dijela Kastva.

Osim toga, predviđene su aktivnosti mapiranja i planiranja zelene infrastrukture, izrade digitalnog sustava za pregled svih važnih parametara, zatim monitoringa zdravstvenog stanja zelene infrastrukture, a svi podaci bit će dostupni javnosti. Organizirat će se i radionice za djecu i građanstvo, na temu urbane ekologije i bioraznolikosti. Potom su predstavnici svih partnera najavili programske aktivnosti za koje će njihove organizacije biti zadužene.

Projektni tim je na kraju konferencije za novinare pozvao sve građane i građanke da prate najave i pozive putem službenih mrežnih stranica i komunikacijskih kanala, te da se uključe u aktivnosti projekta.

Više sa portala poduckun.net ...