[VIDEO/FOTO] Oprez! Jugo u jačanju, ekstremni uvjeti - sutra na snazi crveni meteoalarm

Autor: Portal Poduckun 02.11.2023

- U crvenom su Rijeka, Knin i Split. To treba shvatiti ozbiljno. Ne treba zanemariti. Očekujemo jake padaline, vjetar i grmljavinu. Trebali bi biti pripremljeni na te tri stvari, rekao je Tomislav Marević, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju civilne zaštite i istaknuo kako otpalo lišće sada zaštopava šahtove pa bi to trebalo očistiti. - Neće cijeli svijet stati, ali trebamo biti oprezni, skloniti se, pričekati pola sata da stane i nastaviti sa životom", rekao je načelnik Marević.

Rijeka - Jugo je u jačanju. Vrijeme se neće smirivati narednih više od 12 sati. Prema prognozi DHMZ-a večeras se očekuje olujno jugo, srednja brzina vjetra oko 40 km/h, a najjači udari dosezat će od 75 do 110 kilometara na sat. Mjestimice će padati obilna kiša, osobito na širem riječkom području te postoji mogućnost urbanih i bujičnih poplava. Lokalno će biti izraženi pljuskovi s grmljavinom.

- U crvenom su Rijeka, Knin i Split. To treba shvatiti ozbiljno. Ne treba zanemariti. Očekujemo jake padaline, vjetar i grmljavinu. Trebali bi biti pripremljeni na te tri stvari, rekao je Tomislav Marević, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju civilne zaštite i istaknuo kako otpalo lišće sada zaštopava šahtove pa bi to trebalo očistiti.

- Neće cijeli svijet stati, ali trebamo biti oprezni, skloniti se, pričekati pola sata da stane i nastaviti sa životom", rekao je načelnik Marević.

- BUDITE NA OPREZU zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. BUDITE NA OPREZU i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika. BUDITE SPREMNI na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, poručili su iz DHMZ-a.

VIDEO

Valja napomenuti kako se vrijeme neće smirivati ni sutra. Na riječkom području u prvom dijelu dana na snazi će biti crveni meteoalarm.

Očekuju se olujni udari jugozapadnog i južnog vjetra. Srednja brzina vjetra > 40 km/h; Najjači udari vjetra 75-110 km/h. Mjestimice obilna kiša, osobito na širem riječkom području. Količina oborine 60-100 mm. Grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, a moguća je i tuča. Vjerojatnost grmljavine 50-70 % - stoji u obavijesti na stranicama DHMZ-a uz dodatne preporuke: "BUDITE SPREMNI na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. BUDITE SPREMNI zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima. PODUZMITE MJERE samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti."

Oprez! Jugo u jačanju, ekstremni uvjeti - sutra na snazi crveni meteoalarm

Više sa portala poduckun.net ...