[VIDEO/FOTO] Tradicija nije iznevjerena: Održana Gimkana – oktanski kult Matulja

Autor: Miroslav Krpan 25.09.2022

Pored matuljske osnovne škole okupio se 41 motociklista svih uzrasta, a najuspješniji je bio Gordan Poščić. Najmlađi sudionici s pet, a najstariji sa 72 godine

Matulji - Zaštitni znak Matulja svakako su oktanski sportovi, ali jedna manifestacija generacijama je bila i ostala kult. „Gimkana“, vožnja motociklima svih veličina, kubikaža i oblika „zujalica“ na dva kotača, tradicija je koja se u motociklističkoj metropoli Kvarnera, posljednje dvije godine održava u ranojesenjem terminu. Desetljeća unatrag pamte se ogledi mnogih mladih, danas nešto godinama iskusnijih, od kojih se neki ne libe i sada pokazati svoje umijeće, prolaskom ne baš jednostavnom stazom punom zamki, čunjeva, klackalicom i devom, prepreka i uvijek specifičnog prehrambenog zadatka. Dan danas ima onih, mlađih koji su ih voljni slijediti, koji svojom vožnjom i pristupom zadatku najavljuju da će biti i uspješniji.

Zadaću okupljanja, ove godine 41 motociklista, na poligonu pored Osnovne škole Andrija Mohorovičić u centru Matulja, na sebe su uzeli „dečki“ iz domicilnog Moto cross cluba Kvarner, predvođeni Sašom i Lukom Matušićem, uzornim entuzijastima koji su svoja umijeća dokazivali na niz vrhunskih cross priredbi širom Europe. U svemu su im pomogli i oni stariji iz Moto kluba Matulji racing, a sve objedinjeno kroz legendarno Auto moto društvo Matulji.

Organizatori i sudionici i ovogodišnje su izdanje slavne Gimkane posvetili legendi moto sporta ovog kraja Mariju Ravniću. O poretku u sportskom pogledu odlučivale su dvije vožnje, poslije kojih je do pobjedničkog trona stigao, najboljim ukupnim rezultatom Gordan Poščić na Tomosu. Ukupnim vremenom 1:48,129 minuta bio je uspješniji za 355 tisućinki sekunde od Adriana Lade, isto na Tomosu. Svakom od njih pripala je i po jedna najbolje izvedena vožnja, a postolje je na još jednom Tomosu zaokružio Sandro Kukurin uz dvije sekunde slabije vrijeme od pobjednika. Bio je to i poredak najbrojnije od raspisanih klasa imenom slavne marke Tomos.

U klasi motora preko 50 ccm pobjedu je odnio zasigurno najtrofejniji i najiskusniji među sudionicima Saša Matušić ispred Sanija Hlanude i Damira Marota. Pobjedom u klasi motora do 50 ccm slavio je Lukas Kusturin. Skupina skutera bila je podijeljena isto na one do i preko 50 ccm. U jačoj najbolji Sani Hlanuda ispred Davora Deškovića i Antonia Marinca, a u onoj slabijoj Luka Matušić bio je uspješniji od Luke Ružića i Patrika Viskića.

Svaki od sudionika svojim je motorom bio bučan i prepoznatljiv, dok je jedini sudionik skupine Elektro bio tih, ali atraktivan u vožnji. Andre Surina dokazao je kako su i elektro motocikli budućnost, a u ukupnom poretku zauzeo je zlatnu sredinu.

Osam je mladih vozača konkuriralo za juniorski poredak. Najuspješnijim se pokazao Matia Požarić, ispred Nine Matušić i Monike Pošćić, mladih, nadarenih i perspektivnih motociklistkinja. Veterana su ovog puta bila samo dvojica, uspješniji Arsen Matušić je pobijedio Ferandu, ali zato ostaje za generacije žitelja Matulja svakom u uhu izjava Arsena Matušića, ujedno najstarijeg sudionika ovogodišnjeg ogleda, sa 72 godine, koji kaže:

-Imet motor, a ne vozit, gotovo to ne more. Bivat poli Matuj, a ne imet motor, isto ne more.

S tih nekoliko simboličnih riječi, domaćim izričajem, iskazana je sva simbolika matuljske Gimkane, tradicije što će se nastaviti već sljedeće jeseni.

A do tada vrijedi upisati još dva imena, onih najmlađih. Sa samo pet godina nastupili su Nina Matušić i Matija Selak, a za posebni pljesak brojnih obožavatelja i poklonika motociklizma pobrinuo se Lucijan Božić, čija je vožnja proglašena najboljim umjetničkim dojmom. Organizatori su zadatak odradili i više nego uspješno, a poslužilo ih je i suho vrijeme, usprkos naoblaci, koja je od Učke ipak ovog puta mimoišla oktanski centar Kvarnera.

VIDEO