Vikend u prometu: 179 prekršaja i 29 prometnih nesreća, alkoholizirani rekorder ponovno u Matuljima

Autor: Portal Poduckun 07.08.2023

Foto: ilustracija

Najveća koncentracija alkohola je 2,33 g/kg, a najveće prekoračenje brzine je 86 km/h.

Rijeka - Proteklog vikenda na području Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija je zabilježila sveukupno 179 prometnih prekršaja.

Najviše je prekršaja prekoračenja brzine – 28, zatim vožnje pod utjecajem alkohola – 20, šest je prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te dva prekršaja korištenja mobitela u vožnji.

Zabilježeno je i 12 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri prekršaja upravljanja vozilom pod zabranom te još 104 različita prometna prekršaja.

Najveća brzina od 86 km/h zabilježena j na području Vrbovskog, u mjestu Vučinći, a riječ je o dvojici vozača koje je policija zaustavila 6. kolovoza budući da su prekoračili dopušteno ograničenje brzine od 50/km/h.

Prvi od njih, 31-godišnji vozač osobnog vozila riječkih registracijskih oznaka, zaustavljen je oko 13.40 sati, dok je drugi, 70-godišnji vozač teretnog vozila, također riječkih registracijskih oznaka, zaustavljen oko 14.20 sati.

Obojica su se kretala u smjeru Zagreba, a zbog nepridržavanja ograničenja brzine u naseljenom mjestu na mjestu prekršaja naplaćena im je polovica od izrečene novčane kazne u iznosu od 130 eura.

Najveća koncentracija alkohola od 2,33 g/kg izmjerena 40-godišnjem državljaninu Crne Gore, vozaču osobnog vozila, riječkih registracijskih oznaka. Spomenutog vozača policija je zaustavila 4. kolovoza nešto prije 16 sati na području Matulja, postupajući po dojavi građana o vjerojatno alkoholiziranom vozaču.

Zbog opasnosti da će nastaviti ugrožavati sigurnost prometa na cestama priveden je u službene prostorije policije, a tijekom privođenja vrijeđao je i omalovažavao policijske službenike.

Spomenuti vozač sumnjiči se za počinjenje tri prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama: vožnja pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepodnošenje zahtjeva za zamjenu strane vozačke dozvole u zakonskom roku od godine dana od ulaska u Hrvatsku, kao i prekršaja iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Predloženo mu je izricanje novčane kazne u ukupnom iznosu od 2.020 eura, a policija ga je po prestanku djelovanja alkohola dovela na općinski sud nadležan za vođenje prekršajnog postupka, koji će naknadno donijeti presudu.

Osim navedenih vozača, i ostali počinitelji prometnih prekršaja bit će sankcionirani sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Inače, u ovom razdoblju dogodilo se 29 prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe teško, a tri su osobe lakše ozlijeđene.

Policija i nadalje poziva vozače i sve ostale sudionike u prometu na odgovorno ponašanje, uz dosljedno pridržavanje svih prometnih pravila i propisa.

Više sa portala poduckun.net ...