Vikend u prometu: S 1,66 promila uzrokovao prometnu nesreću u Matuljima

Autor: Portal Poduckun 18.09.2023

Foto: ilustracija

Pozivamo vozače na maksimalnu odgovornost te poštivanje svih prometnih propisa u cilju smanjenja mogućnosti izazivanja prometnih nesreća.

Rijeka/Matulji - Proteklog vikenda na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveden je pojačan nadzor u prometu te je pri tome evidentirano 224 prometnih prekršaja.

Od tog broja, 59 prekršaja se odnosi na prekoračenje brzine, 36 na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 11 na vožnju pod utjecajem alkohola, zatim je pet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela evidentirano, kao i četiri prekršaja upravljanja tehničkim neispravnim ili neregistriranim vozilom.
Osim navedenih, zabilježena su i dva prekršaja upravljanja prije stjecanja prava, jedan prekršaj upravljanja vozilom u vrijeme zabrane upravljanja te ostalih 106 prekršaja.

Najveća brzina od 200 km/h evidentirana je u petak,15. rujna u 11.43 sati na autocesti A6 kod čvora Vrbovsko. Radarskim uređajem očitana je navedena brzina kada se osobno vozilo, zadarskih registracijskih oznaka, kretalo na dionici ceste prema Zagrebu gdje je ograničenje kretanja određeno na 110 km/h.

U prekršajnom postupku utvrdit će se vozač koji je upravljao spomenutim vozilom pa potom sankcionirati u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Što se tiče zatečenih vozača pod utjecajem alkohola, između alkotestirana vozača, 11 ih je bilo pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija od 1,66 promila evidentirana je u Matuljima, 40-godišnjem hrvatskom državljaninu.

Naime, upravljajući osobnim vozilom pod utjecajem alkohola, riječkih registracijskih oznaka, 40-godišnjak je jučer ujutro oko 4.10 izazvao prometnu nesreću na Kvarnerskoj cesti. Kako nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti, u jednom trenutku je izgubio nadzor nad vozilom i skrenuo u suprotni trak kolnika te vozilom udario u stup. Od jačine udarca stup elektronapona se srušio, a tada je naišao 29-godišnji vozač motocikla i zapeo za žice sa stupa i s vozilom pao na kolnik.

U nesreći je oboje vozača lakše ozlijeđeno, dok je 25-godišnji putnik na motociklu zadobio teže tjelesne ozljede.

Provjerom je utvrđeno kako je 40-godišnji vozač upravljao vozilom i s isteklom vozačkom dozvolom. Zbog izazivanja prometne nesreće pri utjecaju alkohola i drugih prekršaja, 40-godišnjak je sankcioniran u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama pa mu je optužnim prijedlogom predložena novčana kazna od 1480 eura i izricanje zaštitne mjere oduzimanje vozačke dozvole na rok od šest mjeseci.

Inače, uz navedenu prometnu nesreću, tijekom vikenda je evidentirano još 29 prometnih nesreća u kojima su četiri osobe teško, a sedam ih je lakše ozlijeđeno.

- U cilju smanjenja mogućnosti izazivanja prometnih nesreća, pozivamo vozače i ovim putem na maksimalnu odgovornost te poštivanje svih prometnih propisa, poručili su iz PU primorsko-goranske.

Više sa portala poduckun.net ...