Uspavani kulturno-turistički dragulj: Hrvatski muzej turizma "u raljama" državnih odluka i iščekivanju novog vodstva

Autor: Nikola Cvjetović 01.02.2024

Grad Opatija smatra, a to potvrđuje i dosadašnje iskustvo korištenja, da Muzej mora ponuditi više muzejskih, razvojnih, kvalitetnih, edukativnih, kreativnih i zabavnih sadržaja koji idu u korak sa suvremenim europskim i svjetskim trendovima.

Opatija – Opatijska villa Angiolina, spomenik kulture, turističke baštine i početna točka opatijskog turizma već godinama je nedovoljno valorizirana. Mijenjali su se ravnatelji ove ustanove, uređivale fasade, interijer, ulagali veliki novci, a rezultat svega su uglavnom zatvorena vrata ovog objekta u srcu parka Angiolina.

Mnogi smatraju da problem leži u činjenici da su osnivači Hrvatskog muzeja turizma, jedinog muzeja te vrste u Hrvatskoj, koji se nalaze u ovom opatijskom povijesnom objektu - vili Angiolini, Republika Hrvatska i Grad Opatija. Ta dva subjekta iako imaju iste želje i namjere, očito ne uspjevaju dovoljno dobro iskomunicirati situaciju pa umjesto najjačeg turističkog aduta i "dragulja" opatijske turističke ponude u centralnom parku imamo lijepu, ali uglavno "praznu" vilu u kojoj se tek povremeno održi koja press konferencija, prezentacija, koncert. Na pitanja o tome što Grad Opatija može poduzeti, planira li se kako ovaj objekt staviti u funkciju upitali smo odgovorne u Gradu Opatiji.
- Hrvatskim muzejem turizma u Vili Angiolini upravlja ravnatelj, za kojeg je izbor u tijeku.

Aktualnoj ravnateljici i jedinoj zaposlenoj, mandat je istekao s prvim danom ove godine i od tada ona ustanovu vodi kao v. d. ravnatelja, odlukom ministrice kulture. Rok za prijave na natječaj za novog ravnatelja/icu HMT-a istekao je prošli tjedan. Ravnatelja ili ravnateljicu imenuje ministar kulture na prijedlog Grada Opatije. Dva subjekta su ravnopravni osnivači ovog prvog i jedinog muzeja turističke tematike u državi, stoga se razvojna politika Muzeja, kako je to zamišljeno od samog osnutka, može temeljiti isključivo na konstruktivnoj i obostranoj suradnji Grada Opatije i Republike Hrvatske kao suosnivača ustanove. Međutim, kod izbora ravnatelja, a time i kod odluka o upravljanju Muzejem, konačnu riječ ima ministrica kulture Republike Hrvatske. Grad Opatija smatra, a to potvrđuje i dosadašnje iskustvo korištenja, da Muzej mora ponuditi više muzejskih, razvojnih, kvalitetnih, edukativnih, kreativnih i zabavnih sadržaja koji idu u korak sa suvremenim europskim i svjetskim trendovima. Shodno tome, Muzej turizma treba intenzivnije raditi na informatizaciji i digitalizaciji muzejskih sadržaja. Tema turizma koja se mora prezentirati u Muzeju izuzetno je značajna za Grad Opatiju, za Kvarner i Primorsko - goransku županiju te za Republiku Hrvatsku. Vrlo vrijednom i temeljitom obnovom Vile Angioline ostvareni su preduvjeti za kvalitetni iskorak, unaprjeđenje djelovanja i kvalitetniju prezentaciju postava te prilagodbe prostora suvremenim muzeološkim praksama. Stoga očekujemo realizaciju sasvim novog postava na prvom katu, a donji kat, logično je, mora ostati otvoren za okupljanja, odnosno različita glazbena i društvena događanja u suradnji s Gradom i lokalnom zajednicom.

Koncert Vedrana Ružića jedan je od rijetkih događaja održanih po okončanju obnove...

Nakon uređenja u Vili je održan Festival klasične glazbe s manjim koncertima, Vedran Ružić obilježio je svoju obljetnicu djelovanja te je održano nekoliko prezentacija i konferencija za medije. Po završetku Karnevala u planu je svaki mjesec jedno događanje u Vili koje će biti posvećeno obljetnici turizma, odnosno događanje koje se povezuje s tradicionalnim opatijskim manifestacijama. Grad Opatija ne staje s ulaganjima u prostor Ville Angioline i njenog okoliša. Vila je, nakon uređenja, dobila i pristup za osobe s teškoćama u kretanju, a trenutno razvijamo i projekt sanacije cvjetne rondele ispred Angioline, visokoj turističkoj obljetnici u čast. Međutim, bolja valorizacija Vile Angioline i razvojna politika Muzeja ovise o Ministarstvu kulture te se nadamo konstruktivnoj i partnerskoj potpori kako bi Vila Angiolina, odnosno Muzej turizma, profunkcionirao sa svim svojim potencijalima, stoji u odgovoru Grada Opatije.

Više sa portala poduckun.net ...