Zatvaranje projekta 'Proljeće u Kršanu' - 'Zvončić zove u Plomin' privukao veliki broj izletnika

Autor: Nikola Cvjetović 21.05.2024

Manifestacija je započela razgledom Starog grada Plomina...

Plomin - Sunčana nedjelja u Plominu bila je ispunjena radošću i živahnošću dok je grad srdačno dočekao goste na manifestaciji „Zvončić zove u Plomin“, posljednjem događaju u sklopu projekta „Proljeće u Kršanu“.

- Prekrasni zvonoliki cvjetovi istarskog zvončića (Campanula istriaca), endemične biljke Istre i sjevernog hrvatskog primorja, koji u ovo doba godine prekrivaju plominske bedeme i pročelja, privukli su brojne posjetitelje. Ove godine, cvjetanje je počelo mjesec dana ranije, pružajući dodatni razlog za divljenje prirodnim ljepotama Plomina, napomenula je Ariana Brnetić, direktorica TZ-a Kršan.

Manifestacija je započela razgledom Starog grada Plomina, tijekom kojeg je vodičkinja Kristina Načinović Jakovčić upoznala zainteresirane izletnike s bogatom poviješću grada.

- Šetnja starim ulicama Plomina uključivala je posjet najznačajnijem kulturnom spomeniku, Crkvi Sv. Jurja, te prvih glagoljskih natpisa na Jadranu, starijih čak i od Bašćanske ploče. Nakon razgleda, grupa od preko 65 izletnika krenula je put Plominske gore. Penjanje uskom stazom na Plominsku goru pratilo je izobilje zelenog raslinja – cvatuća brnistra, zečja glava, ruta, jasenak, šparoge, vrijesak, i nepregledna polja kadulje. Rojevi pčela i leptirića upotpunili su bogatstvo ove mirisne prirode. Zadivljujući pogled sa strme litice Plominske gore, okupan mirisom okolnih biljaka, pružio je priliku za uživanje u panorami naselja Plomin, Vozilića, Plomin luke i zaljeva, sve do kvarnerskih otoka Cresa i Lošinja. Izletnici iz svih krajeva Istre te Primorsko-goranske županije nisu skrivali svoje oduševljenje. Nakon sat vremena provedenih na Plominskoj gori, izletnici su se vratili u Plomin gdje su nastavili druženje u lokalnim ugostiteljskim objektima. S veseljem očekujemo cvjetanje zvončića iduće godine i novu priliku za uživanje u prirodnim ljepotama našeg kraja, istaknula je Brnetić.

Više sa portala poduckun.net ...