Županijska skupština PGŽ: Radovi na izgradnji žičare Radeševo odvijaju se vrlo dobrom dinamikom, čak i prije planiranih rokova

Autor: Andrea Načinović 14.07.2022

Župan Zlatko Komadina skrenuo je pažnju na to da Gorani napadaju samo njega za velika ulaganja u Platak, a koliko vidi, Platak jednoglasno podržavaju svi vijećnici i zamolio ih da o tome obavijeste Gorane, da se radi o projektu važnom za Gorski kotar i cijelu PGŽ.

Opatija - Na 11. sjednici Županijske skupštine PGŽ koja se održava u Opatiji, vijećnici su jednoglasno podržali informaciju o dosadašnjim ulaganjima i plan za dovršetak aktivnosti na Platku.

Kako je prezentirao resorni pročelnik Ljudevit Krpan, radovi na izgradnji žičare Radeševo odvijaju se vrlo dobrom dinamikom, čak i prije planiranih rokova, a tijekom ljeta očekuje se montaža temeljnih stupova. Županijska uprava za ceste planira asfaltirati dionicu od parkirališta do Velikog doma, HEP pomaže u zamjeni stupova za rasvjetu, a s Vodovodom i kanalizacijom d.o.o. Rijeka, vode se razgovori o dinamiziranju ishodovanja dozvola za odvojak vodoopskrbnog sustava Platak. Po pitanju izgradnje smještajnih kapaciteta, Općina Čavle u postupku je izmjene prostornog plana kako bi se definiralo još nekoliko zona koje bi se valorizirale u smještajnom dijelu, a da gravitiraju dijelu Platka, naveo je pročelnik. Kako je rekao, izgradnjom žičare zaokružuje se priča s Platkom i otvara nova priča, ona sa sanjkalištima u Gorskom kotaru i zajedničkom promocijom Platka i Gorskog kotara kao destinacije snježnog turizma.

Župan Zlatko Komadina skrenuo je pažnju na to da Gorani napadaju samo njega za velika ulaganja u Platak, a koliko vidi, Platak jednoglasno podržavaju svi vijećnici i zamolio ih da o tome obavijeste Gorane, da se radi o projektu važnom za Gorski kotar i cijelu PGŽ.

Prema prijedlogu vijećnika Josipa Katalinića, raspravljalo se i o trenutnom stanju i razvoju sustava gospodarenjem biootpada u PGŽ-u. Kako je naveo, cilj je da županija proaktivno koordinira jedinice lokalne samouprave čija je zakonska odgovornost uvođenje sustava. Župan Komadina rekao je kako je intencija materijala dobra i na tragu zalaganja županije da se sustav unaprijedi, no ukazao na vrlo slab interes gradova i općina.

Prijedlozi zaključka jednoglasno su prihvaćeni pa će se u izradi proračuna za 2023. uvrstiti iznos od 250 tisuća kuna poticaja gradovima i općinama kao pilot projekt, a župan će organizirati sastanak s predstavnicima JLS-ova i komunalnih društava na temu pronalaska lokacije i odabira tehnologije za obradu biootpada.

Na dnevnom redu sjednice je 19 točaka, među kojima i informacija o provedbi projekata Zdravstvenog centra Rujevica – Zapad, prijedlozi odluka o rasporedu financijskih sredstava županijskim zdravstvenim ustanovama, koncesije na pomorskom dobru te druge teme.

Više sa portala poduckun.net ...