Županijska skupština za teritorijalnu cjelovitost PGŽ-a u novom Zakonu o izbornim jedinicama

Autor: Marina Pauletić 06.04.2023

Foto: ilustracija

Govoreći o amandmanu Kluba PGS-HSS, Damir Pilepić pojasnio je kako bi nove izborne jedinice trebale pratiti sadašnje granice županija, ali nužnim smatra i smanjiti broj saborskih zastupnika.

Rijeka - Županijska skupština PGŽ podržala je prijedlog da, za potrebe izrade novog Zakona o izbornim jedinicama, Primorsko-goranska županija bude cjelovita u jednoj izbornoj jedinici. Zaključak će se dostaviti Ministarstvu pravosuđa i uprave i Vladi Republike Hrvatske.

Rezultat je to rasprave na prijedlog vijećnika Lea Pavele u nastavku 16. sjednice Županijske skupštine PGŽ. Naime, prema prijedlogu Zakona demografa Nenada Pokosa s Insituta dr. Ivo Pilar, a koji je, prema riječima Pavele, najbliži Vladi RH, PGŽ bi se podijelila u dvije izborne jedinice. Tako bi Gorski kotar, Bakar, Crikvenica i Novi Vinodolski te Krk i Rab bili u istoj izbornoj jedinici s mjestima od Masleničkog mosta, preko Like i Banovine skroz do Novske, što Pavela smatra nelogičnim i neprihvatljivim. Naglasio je kako je Primorsko-goranska županija jedina županija koja raspravlja o ovoj temi, a u svom je prijedlogu, uz ostalo, sugerirao uvođenje dopunskog i elektroničkog glasovanja, jednaku vrijednost svakog glasa te ujednačavanje nesrazmjera u broju glasača.

Na prijedlog su uloženi amandmani župana Zlatka Komadine i Kluba PGS-HSS. Župan je naveo da postoji nekoliko modela, ali važnim smatra da Županijska skupština zauzme stav da se poštuju administrativne granice županija u krojenju novih izbornih jedinica. Govoreći o amandmanu Kluba PGS-HSS, Damir Pilepić pojasnio je kako bi nove izborne jedinice trebale pratiti sadašnje granice županija, ali nužnim smatra i smanjiti broj saborskih zastupnika.

Tijekom rasprave vijećnika, s idejom teritorijalne jedinstvenosti složio se i predsjednik ŽS Marko Boras Mandić te pozvao vijećnike na postizanje političkog konsenzusa. Davor Štimac je upozorio na zabrinjavajuće brojke prema kojima je na prethodnim lokalnim izborima bilo 20 posto birača više nego što ih je na popisu birača iz 2021. godine. Morena Lekan ( Možemo!)je ukazala na Odluku Ustavnog suda koja kaže da svaki glas vrijedi podjednako, a izborne jedinice trebaju pratiti prirodne i teritorijalne granice u RH. Vijećnik HDZ-a Sanjin Vrkić napomenuo je da je izrada prijedloga zakona tek u tijeku i samim time je, među ostalim, preuranjeno o tome raspravljati, a s tom tvrdnjom se složio i njegov stranački kolega Ivan Jakšić. Mario Alempijević iz Akcije mladih iznio je prijedlog da se u zaključak Skupštine uvrsti prijedlog prema kojem bi se sve županije u RH očitovale o novom prijedlogu Zakona, a kao predstavnik nacionalnih manjina, Ivo Vidotto ukazao je i na potrebu dvostrukog prava glasa.

O točki se glasalo pojedinačno, a s većinom glasova usvojen je zaključak da Županijska skupština PGŽ podržava prijedlog da prilikom izrade novog zakona o izbornim jedinicama Primorsko-goranska županija bude cjelovita u jednoj izbornoj jedinici.

Više sa portala poduckun.net ...