Tjedan Crvenog križa: Moja volonterska priča – Ivan Cerovac i Nina Varljen Nikolić

 Do sada su s nama priče podijelili – Suzi Petričić, Mario Stipanović, Lovro Kostelić, Jelica Lukenda Matulja, Željka Stašić i Fernando Kirigin

Opatija – Tjedan Crvenog križa obilježava se od 8. do 15. svibnja. Iako ove godine zbog epidemije koronavirusa neće biti tradicionalnih programa obilježavanja na otvorenom, raznih susreta i druženja, Crveni križ želi izraziti duboku zahvalnost volonterima koji već više od dva mjeseca neumorno pružaju podršku svim ljudima u potrebi. U suradnji s portalom PodUckun.net, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija svakog dana donosi priče svojih volontera, koji su iznijeli iskustva volontiranja tijekom epidemije koronavirusa, ali i motive koji su ih potaknuli da se prijave za volontiranje te razmišljanja o doprinosu volontera zajednici.

Dr. sc. Ivan Cerovac, Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Ivan Cerovac

Epidemija koronavirusa cijelu je Hrvatsku zatekla nespremnom. Uzmemo li u obzir da se o samom virusu, njegovoj opasnosti, širenju i najboljim strategijama za njegovo što bezbolnije suzbijanje znalo dosta malo, teško je uopće biti pripremljen ili spreman na opasnost s više nepoznanica. S ciljem sprečavanja širenja epidemije, kao i smanjenja njenih dugoročnih posljedica, organizirao sam i uključio se u aktivnosti koje odgovaraju mojim kompetencijama i interesima, odnosno aktivnostima kroz koje vjerujem da mogu ostvariti najveći pozitivan učinak. Zajednička komponenta aktivnosti uvijek je poticanje suradnje među organizacijama civilnog društva, pogotovo onih koje djeluju na lokalnoj razini i nastoje riješiti slične i povezane probleme u lokalnoj zajednici. Značajno prije uvođenja mjera zaštite i prevencije širenja unutar državnih granica, kad su se tek počeli javljati prvi slučajevi koronavirusa u Europi, a epidemija u Kini još nije dosegla svoj vrhunac, puno prije zabrane okupljanja i pojave prvog slučaja u Hrvatskoj, u suradnji s Udrugom “Kulturni front” sudjelovao sam u organizaciji i moderiranju panel-diskusije “Koronavirus i epidemije u 21. stoljeću”, kroz koju se ciljalo širu javnost osvijestiti o opasnostima koje donosi čvrsta prometna povezanost cijelog svijeta. U panel-diskusiji su kao predavači sudjelovali dr.sc. Ivica Pavić, redoviti profesor u trajnom zvanju, voditelj Katedre za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu u Rijeci, te mr.sc. Dobrica Rončević, voditelj Epidemiološkog odjela pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ i predavač na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci. Panel-diskusija je pružila građanima brojne relevantne informacije, a samo neformalno druženje i rasprava poslije diskusije omogućili su još bolje povezivanje članova Gradskog društva Crvenog križa Opatija i djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije – Ispostava Opatija s relevantnim stručnjacima (predavačima) s jedne, te građanima s druge strane. Nakon uvođenja restriktivnih mjera zaštite od širenja epidemije, koje su brojne starije građane (ili one koji spadaju u neku od rizičnih skupina) kroz ukidanje javnog prijevoza i preporuku strogog ostajanja kod kuće učinile ovisnima o pomoći drugih, sudjelovao sam u nekoliko akcija dostave hrane, lijekova i drugih potrepština od trgovina do kućnog praga ugroženih osoba. Zahvaljujući izrazitoj organizaciji od strane Gradskog društva Opatija iznenadilo me koliko se zadaci dostave hrane i lijekova mogu brzo obaviti, na zadovoljstvo samih korisnika koji redovito koriste ove mogućnosti. Crveni križ, koji i inače surađuje s i brine za blagostanje brojnih socijalno i zdravstveno ugroženih građana, ovdje je u izvrsnoj poziciji da koordinira i organizira brigu za najugroženije članove društva u vrijeme epidemije koronavirusa.

Nina Varljen Nikolić (prva s lijeve strane)

Nina Varljen Nikolić, dr. med. dent., ArtDental Centar dentalne medicine
Kada se čovjek nađe u neprirodnoj situaciji kao ova koja nas je snašla, postavlja si pitanje kako može doprinijeti zajednici. S obzirom da sam i kroz našu stomatološku kliniku i osobno u sklopu obitelji  i inače u kontaktu sa Crvenim križem Opatija gdje nastojimo pripomoći potrebitima, i sada je logičan slijed bio priupitati da li je ikakva pomoć potrebna. Zahvalna sam što mi je ponuđena prilika da sudjelujem bar ovim malim dijelom u aktivnostima Crvenoga križa, kao jedan od volontera na dežurnom telefonu za pomoć sugrađanima. Cijeli tim Crvenoga križa Opatija, zajedno s vodstvom ravnateljice Đane Pahor, uvijek je dostupan potrebitima, a u trenucima poput ovoga nadamo se da i ova, za nas mala pomoć, može pomoći sustavu da brže dođe pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Tjedan Crvenog križa: Moja volonterska priča – Željka Stašić i Fernando Kirigin

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net