Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Posljednji je ovo Tjedni retrovizor u ovoj godini, jer idućeg tjedna, već prema ustaljenom običaju, donosimo pregled najznačajnijih tema u proteklih dvanaest mjeseci – izabrali smo 21 temu koja je obilježila 2014. godinu, i objavit ćemo ih u tri ”tira”, od ponedjeljka 29. prosinca pa do srijede 31. prosinca, tako da imate o čemu govoriti s prijateljima, kolegama i obitelji na dočeku nove, 2015. godine.

Ali, prije specijalnog, ”odjavnog” izdanja Tjednog retrovizora, slijedi nam još jedno ”redovno” izdanje koje – također prema već ustaljenom običaju – donosi tri najvažnije teme iz sedmice kojoj smo okrenuli leđa.

Zbog doista velikog obima tema koji se našao na našim stranicama u proteklih tjedan dana, odabir tri najvažnije bio je poprilično težak, zato smo napravili i malu ”varku”, te sve sjednice lokalnih vijeća ugurali pod jednu točku. Uz tu političku temu, odlučili smo se dodati i dvije društvene – jednu po ”izboru čitatelja” jer se radi o najčitanijem tekstu prošlog tjedna, a drugu po osobnom nahođenju kako bismo opravdali ”titule” urednika…

I što je onda ispalo? Pa, potencijalni sukob interesa gradskog pročelnika Danijela Jermana, nova runda kopanja Nove ceste koja je izludila vozače, zbivanja koja prijete da bi mogla ”srušiti Internet”, kao i zahlađenje odnosa između matuljskih HNS-ovaca i ostatka vladajuće koalicije, i još mnogo toga…

A što je ostalo? Provjerite u nastavku…

– Sjećanja
Ma šta mi uradili, ma šta mi govorili,
Ma šta mi uradili, ja sjećam se!
(KUD Idijoti)

Ukoričena sjećanja na Ljetnu pozornicu objavljena su i predstavljena proteklog vikenda, a ona neobjavljena i dalje zvrndaju glavama tisuća posjetitelja ”najljepše otvorene scene Mediterana” u nadi da će se jednog dana možda ponoviti.

Sjećanje koje se sigurno, nažalost, neće ponoviti, jest ono na koncert KUD-a Idijoti, mislim u sklopu nekih od Barufa (koje se također, vjerojatno, više neće ponavljati), a s ozbirom da oni imaju i jednu prigodnu pjesmu, onda je to najprikladniji ”spomenarski” komentar ovog događaja.

Naravno, kao i u svim sjećanjima, i ova je verzija pomalo ”iskrivljena”…

– Proračunatost
Money makes the world go around
The world go around…
(Liza Minnelli & Joel Grey)

Svašta nešto se izdogađalo s tim proračunima u proteklom tjednu – ne samo da su četiri jedinice lokalne samouprave zbog kašnjenja sa zakonskim propisima proračune donosile ”navrat-nanos”, nego su se mnoge od njih i ”rebalansirale” samo koji tjedan pred kraj godine. A što nam donosi sljedeća godina, financijski? To da će Opatija potrošiti više novaca nego sve ostale jedinice lokalne samouprave zajedno, ali i da će za koju godinu Opatija na kredite trošiti dvostruko više sredstava nego što će Mošćenička Draga uopće imati u proračunu.

Također, na krilima kreditnog zaduženja i masovne prodaje imovine – koja će opet biti otprilike onolika koliki je draški proračun – Lovranci su dobrojali do 41 milijun kuna i postali ”druga najbogatija” jedinica lokalne samouprave na Liburniji.

A brižni Matuljci, otkako nisu više u brdima i planinama, sa sjetom mogu razmišljati o vremenima prije samo dvije godine, kada su u kasi imali 92 milijuna kuna, otprilike dva i pol puta više nego što imaju sada.

– Učka
Hajdemo u planine,
Jer tamo nema zime…
(Bijelo dugme)

Najčitaniji tekst prošlog tjedna bilo je otvorenje restorana i pansiona Učka na Poklonu, koji je pročitalo više od petnaest tisuća ljudi. Sve to znači da interes postoji i da novi vlasnici, obitelj Kotević, nisu kao ”muhe bez glave” uletili u nove poslovne vode…

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

7 years ago

Tjedni retrovizor

10 years ago
error: Content is protected !!