Tjedni retrovizor

Tri teme u kojima se dotičemo onih koji će snositi krivnju za postupke u kojima nisu sudjelovali, onih koji neće snositi odgovornost za postupke u kojima jesu sudjelovali i onih koji su dobili upravo ono što su i zaslužili…

Pa ajde vi pogađajte tko spada u koju skupinu.

– Pust
I u svijetu već je poznat,
Cijeli dan je maskenbal,
Najbolji je, najljepši je –
Riječki karneval…
(Dječji zbor Tratinčice)

Polako finjuje Pust – ostalo nam je još samo pobrat jaja i spalit one koji su krivci za sve loše što se događalo protekle godine. Ne, ne političare – kažu da je to još uvijek suprotno zakonu – nego mesopuste koji strpljivo čekaju priliku da se nakon ovog snijega pošteno ugriju.

Kako je ovogodišnje karnevalsko doba bilo kratko, tako je i svaki vikend bio ispunjen događanjima, a iznimka nisu bila niti prethodna tri dana. Ponovo se feštalo u Bariću i Domu Jušići, a Mučićevi zvončari opet su napravili svoj dugi pohod matuljskim krajem.

Ipak, vrhunac su bila tri velika događanja – 23. Zvončarska smotra u Matuljima koja je ponovo okupila tisuće zvončara, kreativni buzetski maškarani mimohod te vrhunac svakog Pusta, velika Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci koja je ove godine proslavila svoje jubilarno 35. izdanje.

Zabavite se još malo, jer korizma se opasno približava…

– Parking
I parkiram svoj Deutz
Pred gazda Mehin plac…
(Zabranjeno pušenje)

Svaki karneval dođe svome kraju osim onog na političkoj sceni, tu se nemotarije i ludorije ponavljaju iz dana u dan i nisu rezervirane samo za peto, već za sva godišnja doba. Pomalo luckasta bila je i ova kampanja oko parkirališne politike u kojoj svaka grana opatijske vlasti – izvršna i parlamentarna – ide svojim putem, koji se rijetko ukrštavaju.

No, dok gradonačelnik Dujmić lupa u „kope“, a vijećnička većina u „špade“ (sve je dobro dok netko ne poviče „di su denari“ u stilu Davora Bernardića), građani ostaju „lišo“ u toj igri u kojoj bi, zapravo, trebali biti glavni aduti.

Ok, ova kartaška analogija dala je svoje još na pola rečenice. No, ponekad je teško odustati od zadanog „smjera gibanja“, jer inercija je zeznuta stvar, čak i kad se okolnosti mijenjaju. Prevedeno na situaciju o kojoj govorimo – odnose između gradonačelnika Dujmića i predstavničke većine u Vijeću – u početku su Opatijci imali koristi od tog „razvoda“, jer obje strane su ih obasipale darovima pa su tako dobili besplatne knjige, veće naknade za djecu, besplatan vrtić za drugo dijete… No (kao i kod razvoda), sada se pokazuju i ružne strane te „roditeljske svađe“: svaka strana fokusirana je na samu sebe i pokušaj da naudi ovoj drugoj, da zaboravljaju na one zbog kojih se sve to i radi, a to su građani.

Možda se to u tolikoj mjeri neće pokazati kod odluke o uvjetima parkiranja u gradu, jer posljedica svega je višak demokracije uz ekscesivno ispitivanje mišljenja građana na čak tri tribine koje bi mogle rezultirati i „parkingom po mjeri Opatijaca“, ali prve napukline se pokazuju – trenutačno se ne zna tko će, kada i kako donijeti odluku o uvjetima parkiranja, niti se zna hoće li (tko i kada i kako) uzeti u obzir sva ta mišljenja građana izrečena na tribinama i savjetovanjima ili će se ona svesti na lajanje na mjesec.

A u takvoj situaciji, možda i nije toliko važno raspravlja li se na tribinama o problemima stanara Ulice Emila Bošnjaka ili o cijeni sata parkiranja.

– Zasluge
We are the champions,
My friend…
(Queen)

Završimo uz pozitivnu notu, spomenom svih onih koji su to prošlog tjedna zaslužili – najboljih i perspektivnih matuljskih sportaša, laureata matuljskih općinskih nagrada, nogometaša Rijeke koji su visokom pobjedom krenuli u drugi dio sezone te jednog, jedinog i najvećeg.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

9 years ago

Tjedni retrovizor

9 years ago

Tjedni retrovizor

8 years ago
error: Content is protected !!