Tjedni retrovizor

Da se oporavimo od pesimizma i političkih krahova, ovaj Tjedni retrovizor donosi čak dvije pozitivne teme.

– Vlasništvo
But if you’ve got some money to burn,
You can do talking and I’ll wait my turn…
(MGMT)

Šokantno mora da je djelovalo saznanje da privatnik ne želi svoja upravljačka prava dijeliti s lokalnom samoupravom. Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, čak i kad su njegovi susjedi bili skloni zamijeniti dionice za novac, trudio se svima objasniti da se ne isplati prodavati udjele u LRH. Da lokalna samouprava nema što raditi igrajući se  na tržištu pokazao je niz kasnijih događanja – prvo je vrijednost dionice značajno pala, zatim se dogodila svjetska pandemija koja će ostaviti značajan efekt osobito na turistički sektor. Sada, na koncu, ispada ne samo da Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga neće uprihodovati stotine milijuna kuna od prodaje svojih dionica, nego se od njih očekuje da „ulete“ s više od sedam milijuna kuna kako bi se očuvala radna mjesta.

Tog novca, naravno, nema. Doduše, u nekim proračunma možda bi se moglo i naći dovoljno sredstava da se plati potreban udio, ali ne u opatijskom, koji je i prije krize bio pun rupa, a sada ga ne bi zakrpalo ni da prodaju zgradu grada.

Međutim, vlasništvo znači i odgovornost. Time što su ostali, temeljem odluke Ive Dujmića, suvlasnici LRH, lokalne su samouprave preuzele i odgovornost za poslovne rezultate. I za radna mjesta, i za plaće radnika, i za sigurnost turista. Taj račun, kad tad, doći će na naplatu.

– Radne akcije
I saw patterns on floorboards,
Deep in the dust was a leader…
(MGMT)

Dvomjesečna kućna izolacija očito je pozitivno utjecala na aktivizam stanovnika Opatije. Već treći tjedan zaredom vikende provode na javnim prostorima, u radnim akcijama. Prvo se čistila Dražica, nakon toga Belveder, a proteklog vikenda obnovljene su tribine uz vaterpolsko igralište u Voloskom. Svaka čast!

– Optimizam
I’m feeling rough,
I’m feeling raw,
I’m in the prime of my life…
(MGMT)

Nastavno na prethodnu temu, po završetku prinudne izolacije, čini se kako je dominantni osjećaj – optimizam. Usprkos mračnom oblaku koji nam visi na horizontu, ako bismo se usudili pogledati prema jeseni, odlučili smo predah od virusnih tema iskoristiti za opuštanje i zabavu. Zato je dobro da se smijeh vratio na Ljetnu pozornicu, da se život vratio u Kastav i zato je odlično pogođen slogan KKL-a: „Kultura, usprkos svemu“!

 

Similar articles

Tjedni retrovizor

2 years ago

Tjedni retrovizor

1 month ago

Tjedni retrovizor

5 years ago
error: Content is protected !!