AUDIO: LRH, Miami, rebalans, mrkat, HDZ, Veprinac…

gradsko_vijece_smOpatija – Kao i što smo najavili u uvodnoj priči, objavljenoj jučer poslijepodne, prošireno izvješće s audio prilogom možete pročitati i poslušati u ovom postu. Stvar koja je obilježila jučerašnju sjednicu, definitivno je ”vapaj oporbe”, da na trošak Grada odu u ”preko Bare”.
Šarolika vijećnička pitanja bila su slijedeća: dionice LRH (stvarne ili virtualne), problem oborinskih voda u budućoj garaži Slatina, dal’ će Grad povećati svoje udjele u Komunalcu i dali je li gradsko ulaganje u tržnicu u stvari ulaganje u tuđe, potrebu pravodobne pripreme za novi režim prikupljanja i zbrinjavanja otpada te problem prijašnjeg odašiljača za talijanske programe, novi režim na porti Grada te rješavanje problema šahti, mogućnost subvencioniranja zbrinjavanja zelenog otpada od strane Grada, potrebu uređenja prostora ispod nekadašnjeg hotela Royal, ima li gradska vlast viziju poželjnog modela privatizacije LRH, uređenje dječjih igrališta, gradonačelnikove primjedbe na stručnost HDZ-ovih članova Nadzornog odbora LRH, sudbinu ambulante u Veprincu te potrebu češćeg sazivanja Gradskog vijeća, kako bi sjednice imale manje točaka dnevnog reda .
Veliki dio dnevnog reda odnosio se na prvi rebalans gradskog proračuna, koji je sa 129 povećan na skoro 156 milijuna kuna, uglavnom zbog prijenosa neutrošenih sredstava iz prošle godine, što je za oporbu dokaz da se lani nije previše radilo, a za vlast dokaz kako razvojni projekti imaju sigurnu budućnost.
Polovina navedenog iznosa planira se utrošiti na kapitalne projekte: tržnica s oko 7 milijuna kuna, projektna dokumentacija i pripremni radovi na sportskoj dvorani oko 2,5 milijuna kuna, a za uređenje vidikovca na Veprincu oko 625 tisuća kuna.
Nakon prvih verbalnih prepirki oko LRH i Miamia, Pažin i Dujmić nastavili su tijekom rasprave o izvještaju Gradonačelnika o radu tijekom prvih šest mjeseci mandata, dakle za period od lipnja do prosinca prošle godine.
– Opatija i dalje zaostaje na ljestvici turističke izvrsnosti, i nigdje se u krizna vremena ne rade projekti koji ne donose zapošljavanje, razvoj gospodarstva i profit. Sa svoja dva zamjenika ovaj grad koštate oko 800 tisuća kuna, ali ovo što ste prezentirali nije jamac za bolju budućnost Opatije, rekao je Pažin.
No, gradonačelnik Dujmić promptno je odgovorio.
– Mene zanima samo ono što građani kažu, nema smisla na vas trošiti riječi. Za tri godine opet ćete mi gledati u leđa na izborima.
gradsko_vijece_8
Većina ostalih točaka dnevnog reda prošlo je u revijalnom tonu. Opatijski vijećnici odlučili su, nakon provedenog natječaja, prodati nekretninu na Kuku za 6,2 milijuna kuna Adria Oilu, poništiti natječaj o dodjeli koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova za prvo (istočno) područje (nije bilo važećih prijava), te izmijeniti Odluku o vremenu izvođenja građevinskih radova, slijedom prijedloga mjesnih odbora u opatijskom zaleđu i prvog internetskog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću provedenog u Gradu Opatiji i u lokalnoj samouopravi uopće.
No, da ne bude sve tako sivo, stigle su i dvije pohvale iz oporbenih redova. Prva se odnosi na objavljivanje materijala za sjednice Gradskog vijeća na službenim stranicama Grada, a druga za potporu udruzi ljubitelja kamelija Inginio Scarpa povodom organizacije dviju manifestacija.
Dio materijala preuzet je sa službenih stranica Grada Opatije.
Liburnija.net Audio – Dujmić vs. Pažin o putu u Miami

Nikola Cvjetović
Vezane vijesti:
VIDEO: Predvidljiv ritam opatijskih vijećnika
Usvojen proračun Grada Opatije

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net