Devet bisera opatijskih kruna: CHORINSKY

madonina_devetZa liburnija.net piše: Jan-Bernd Urban
Dobra djela često ostaju neprimijećena, neprepoznata ili naprosto zanemarena, iako njihov rezultat brojnim ljudima kroz generacije omogućava kvalitetniji život. Jedan od takvih, neprepoznatih dobročinitelja bio je Victor grof Chorinsky, (1838. – 1901.) po gruntovnom vlasništvu Opatijac, po ljubavi prema Opatiji i mnogo više od toga.
Kad su poslovni rezultati veletrgovca Paola Scarpe, uz oca Iginia graditelja i vlasnika vile Angioline i okolnog parka, krenuli u neželjenom pravcu, valjalo je prije svega skresati nepotrebne troškove. Vila i park u Opatiji za riječku obitelj bila je više dio promidžbenih troškova poslovanja no stambeni objekt. Kako i obiteljske uspomene u kriznim vremenima postaju redovite žrtve racionalnosti, odlučio je Paolo Scarpa prodati svoju opatijsku imovinu. Kupcem je postao moravski velikaš Victor, grof Chorinsky.

Vila Angiolina

Vila Angiolina


Bilo je to 1875.godine. Bio je vlasnikom te vile i pripadajuće okućnice sedam godina. Za to vrijeme vilu i okoliš Victor Chorinsky je dao besprijekorno održavati, što mu dakako nije bilo teško, obzirom da je kao jedini sin, uz tri sestre, raspolagao ogromnom obiteljskom imovinom.
Kad su brojna Victorova djeca dorasla do školskih i studentskih obaveza, bilo je nužno veći dio godine provoditi u Moravskoj, a to nije bilo spojivo s Victorovim poimanjem života u Opatiji. Održavanje velikog parka bez njegovih osobnih doprinosa, nisu bili po ukusu tog velikog prijatelja Opatije.
Stoga je odlučio dolaziti samo na odmor, a za te potrebe držati vilu i ogroman park, racionalni Victor smatrao je nepotrebnim rasipanjem novaca. Usprkos toj racionalnosti, koja je po mnogima bila brkana s pojmom škrtosti, grof Chorinsky je vrlo pažljivo birao kupca za svoju nekretninu. Vrlo atraktivne ponude njemačkih mešetara i njihove planove o parceliranju velike površine parka u svrhu dobivanja atraktivnih građevinskih parcela, glatko je odbio. Prodati mešetarima tu površinu, značilo je upropastiti park, a Victorov naum je bio i dalje navraćati u Opatiju.
txt_cor
Upravo na tragu razmišljanja o budućnosti Opatije, Victor grof Chorinsky je donio odluku o prodaji Društvu Južnih željeznica iz Beča, cijeneći njihove planove o izgradnji klimatskog lječilišta s njegovom vilom i parkom kao centralnom atrakcijom.
Tim korakom koji ga je stajao i poprilično novaca, Victor, grof Chorinsky omogućio je Opatiji njezin turistički razvoj i time osigurao kruh generacijama njegovih kasnijih sugrađana. Današnje generacije međutim jedva da znaju tko je bio Victor, grof Chorinsky, a da o njegovim zaslugama ni ne govorimo.
Značaj obitelji grofova Chorinsky, možda je najupečatljivije vidljiv kroz zabilježbe na krsnom listu tog jedinstvenog Opatijca. Na mjestu krsne kume stoji: Njeno Visočanstvo, kraljica Viktoria od Engleske. Ako se zna da je našem Victoru djed po majci bio knez Paul Esterhazy, tada i rang krsne kume nije te davne 1838.g nikoga osobito čudio.
Obitelj grofova Chorinsky dala je Dvoru niz izrazito sposobnih državnih službenika najvišeg ranga. Tako je Gustav Ignaz grof Chorinsky (1806.-1873.) bio 1849. u prvom, a od 1860.- 1862. u drugom mandatu guvernerom Moravske i Šleske, da bi od 1862.-1868. u istoj funkciji upravljao Donjom Austrijom. Njegov bliski rođak Karl, grof Chorinsky (1838.-1897.) upravljao je od 1880. – 1890. kao Zemaljski kapetan, pokrajinom Salzburg. U nizu znanih članova obitelji svakako valja istaknuti i Matiju, grofa Chorinsky, koji je od Marije Terezije, dakako uz odobrenje Vatikana postavljen za prvog biskupa novoosnovane biskupije u Brnu.
U funkciji potpredsjednika Dvorske komore Donjoaustrijske pokrajine, Ignaz-Karl, grof Chorinsky ( 1770.- 1823. ) je bio zaslužan za izgradnju velike brane u Weissenbachtalu u pokrajini Salzkammergut. Taj jedinstveni građevinski poduhvat, omogućavao je gomilanje, a zatim naglo ispuštanje 75.000 m3 vode, pod čijim naletom su transportirane ogromne količine trupaca u kraju u kojem je druga vrsta transporta bila nemoguća, odnosno neusporedivo skuplja.
U današnje vrijeme transport trupaca se dakako ne obavlja potiskom vodene mase, no Chorinsky-brana, prozvana po grofu Karlu, i dalje propušta prikupljenu vodu i svojim spektakularnim izljevom marljivo prazni džepove znatiželjnih turista. Tako jedan Chorinsky pomaže turizam dovitljivih Austrijanaca, a njegov opatijski rođak ostaje nepoznat pa stoga i nekorišten u promociji naše Opatije.
Obiteljska knjižnica grofova Chorinsky, je uz sva povijesno uvjetovana sakaćenja, ostala jednom od najznačajnijih knjižnica Europe. Danas se čuva u Zemaljskoj biblioteci Moravske i predstavlja i tako umanjena zbirku bibliotečnih dragulja od neprocjenjive vrijednosti europske kulture.
Velike obitelji često imaju i članove na koje nisu ponosne. Svojevremeno je glavna skandalozna tema crnih kronika bilo perfidno umorstvo iza kojeg je stajao ljubavni par Gustav, grof Chorinsky i barunica Ebergeny. Žrtva je bila grofova supruga, ubojice su u skladu sa svojim društvenim statusom završile u umobolnici (neki jednostavno ne mogu ili ne smiju biti zločincima), Evropski saloni su imali prvorazredni ″trač-materijal″, a naš dobri grof Viktor, morao je postiđen priznati istinitost one narodne mudrosti po kojoj se u svakom žitu nađe i poneki kukolj.
Grof Victor Chorinsky, prestao je biti Opatijcem, pošto je nakon prodaje vile Angioline i parka brisan iz gruntovnice našega grada. Dolazio je još godinama u Opatiju, kao rado viđeni gost, uvijek dočekivan s najvećom mogućom pažnjom.
Njegov potpis, kao i potpisi njegovih kćerki u Zlatnoj knjizi Opatije, tek su potvrda činjenice, da su nekad Opatijci znali cijeniti značaj obitelji Chorinsky za turizam Opatije, kao i posebne zasluge koje je pri tome imao grof Victor.
Premda već dugo nije bio Opatijac po pravilima gruntovnih knjiga, Victor, grof Chorinsky, još je jednom zadužio Opatiju. Vijest o njegovoj smrti, 22. siječnja 1901.g. krenula je iz Opatije, koju je, makar i vlastitom smrću još jednom uvrstio na naslovnice novina i stavio u usta ogromnog broja ljudi širom Evrope.
Mjesto rođenja nije naš odabir, no na mjesto definitivnog rastanka uglavnom imamo pravo izbora. Kupovinom vile Angioline u Opatiji, Victor grof Chorinsky je dokazao da zna izabrati mjesto boravka. Njegov izbor za kraj, tek je bio izraz zahvalnosti za činjenicu da je sedam godina mogao biti Opatijac.
Jan Bernd Urban – vezane vijesti
Devet bisera opatijskih kruna
Devet bisera opatijskih kruna: HOYOS
Devet bisera opatijskih kruna: HENCKEL von DONNERSMARCK
Devet bisera opatijskih kruna: KESSELSTATT
Devet bisera opatijskih kruna: KEGLEVIĆ
Devet bisera opatijskih kruna: DRAŠKOVIĆ
Devet bisera opatijskih kruna: HARRACH
Devet bisera opatijskih kruna: SERMAGE
Devet bisera opatijskih kruna: KINSKY

error: Content is protected !!