Godišnja inventura: 15 stvari koje su obilježile 2019. (prvi dio)

Da, stiglo nam je to doba godine, kada se bavimo listama. Ne samo onima tko je bio dobar, a tko loš (ili zao), jer to je primarno posao Djeda Mraza, već i onima koji se tiču najznačajnijih ljudi, stvari i pojava iz dvanaest mjeseci što su na izmaku. Tako i naša tradicionalna lista u tri dijela donosi pregled 15 stvari koje su obilježile 2019. godinu.

15. Širenje područja borbe

Ako svaki Cigo svoga konja hvali, red je da i mi počnemo od sebe. A vijesti je u ovoj godini bilo napretek. Regionalna informativna mreža, čiji je dio portal Pod Učkun, proširila je početkom godine područje borbe za pravo na brze i točne informacije i na prostor od Bakra do Senja. Naime, tada je otvoren portal tunera.info, koji je vrlo brzo dobio i zvučno novinarsko pojačanje u „liku i djelu“ Ante Ravlića.

Naš prvi portal, na kojem i čitate ove mudre retke, proslavio je 10 godina postojanja, a taj lijepi jubilej okrunjen je i priznanjima koje su za svoj rad zaslužili naši novinari Kristina Tubić i Nikola Cvjetović. I konačno, kraj godine obilježila je još jedna nova „akvizicija“: pokretanje portala Lanterna, koji donosi jedan drugačiji pogled na svijet što nas okružuje…

I za narednu godinu imamo ambiciozne planove – uz nove portale koje će dodatno proširiti područje koje pokrivamo, planiramo i inovacije u sadržaju s puno više kvalitetnih video-materijala i prijenosa uživo. Naravno, svega toga ne bi bilo bez vas koji nas čitate, stoga vam hvala na još jednoj godini vjernosti!

14. Sumrak institucija

Institucija kojoj nitko nije znao svrhu ušla je, po svemu sudeći, u svoju terminalnu fazu. No, prije nego što Hrvatski muzej turizma konačno „odapne“, imali smo prilike svjedočiti smrti jedne druge kulturne institucije – Glazbene škole Mirković, čijih je 25 godina dobrog rada zaključeno tužnom vrtnom rasprodajom.

Naravno, GŠ Mirković bila je privatna institucija, pa je njena propast više stvar privatnih vlasnika i onih koji su je pohađali nego široke javnosti koja ju nije, ili barem nije većinom, niti financirala. No, zato događanja u HMT-u, za koji se svake godine izdvajaju milijunski iznosi, javnost itekako ima pravo zanimati.

Nažalost, interes te javnosti pokazuje bijedan odaziv na sva (tri, četiri?) događanja koja je muzej organizirao ove godine, a interes osnivača pokazuje činjenica da su toj instituciji „oduzeti“ praktički svi prostori koje je imala na upravljanju. Kontroverzna ravnateljica Gabrijela Krmpotić Kos otišla je u „pet do dvanaest“, ali ne prije nego što je broj zaposlenika svela na – dvoje. I tako je otpočelo, nadamo se, posljednje poglavlje u priči koja nikome nije bila potrebna.

A lekcija jest? Izlazak iz krize može ubrzati kriva osoba na krivom mjestu, ali takav izlazak uglavnom će biti fatalan. Šteta što i neke dugovječnije institucije nisu na vrijeme naučili tu lekciju

13. Selidbe d.o.o.

Migranti na našim granicama, u našim poljima i ponekoj vikendici, nažalost, nisu nova pojava. Susreti s izgladnjelim ljudima u očajničkoj potrazi za boljim životom postali su dio svakodnevice. No, ono što nas može iznenaditi jest brza reakcija kapitalizma na ovu neočekivanu „potrošačku skupinu“. Dok vlada, policija i druge službe nemaju pojma što bi s tim ljudima, vrlo su se brzo snašli oni poduzetniji, koji su odlučili ponuditi prijevoz i druge usluge prekograničnim bjeguncima. I na tome dobro zaraditi – ili tisuće eura, ili godine zatvora. Kako koga dopadne…

12. (Ne)Ispunjena obećanja

I ove godine bili smo svjedoci dvjema vrstama investicija – jedne su bile glasno najavljivane, predstavljane mnogo puta u javnosti, a zatim zaboravljene. U te spada i Dom zdravlja koji je postao „kanta za napucavanje“ u utakmici između lokalne i regionalne samouprave i koji se u pozitivnom tonu u vijestima pojavi samo 1. travnja, kao i opatijski stadion koji se svakim novim danom čini sve daljim od realizacije. Tu je i vatrogasni dom, pa dnevni boravak za umirovljenike, pa još i brdo tih lijepih riječi koje nikad nisu postale više od apstraktnih pojmova.

S druge strane, ako ne živite u Opatiji, onda ste možda imali razloga za zadovoljstvo nekim investicijama na „svom pragu“ – između ostalog, u Matuljima je (suradnjom sa Županijom) krenula velika obnova škole, a u Kastvu je otvorena Kuća belice, dobar primjer malog zavičajnog muzeja.

11. Bijela sinusioida

Poput sinusoide djelovala je ova godina za HNK Rijeku. Započela je burno, bojkotom navijača koji su bili, iz nekih još uvijek nedovoljno jasnih razloga, nezadovoljni trenerom Igorom Bišćanom. Nastavila se euforično, pobjedom protiv Dinama u finalu Kupa i osvajanjem novog trofeja.

A najesen su se amplitude ubrzale – burno razdoblje, pa smjena trenera, pa zadovoljstvo novim trenerom, pa nezadovoljstvo rezultatima, pa onda opet sreća i veselje kako se godina bližila kraju, a Rijeka upisala četiri uzastopne pobjede.

U svakom slučaju, nadajmo se da će 2020. „bijelima“ donijeti i neke mirnije vode.

Similar articles

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago
error: Content is protected !!