Godišnji retrovizor – 16 tema koje su obilježile proteklu godinu (1. dio)

Kraj godine tradicionalno je vrijeme za sumiranje rezultata i „bacanje pogleda unazad“. Stoga u posljednjim tjednima 2018. u našem tradicionalnom Godišnjem retrovizoru stavljamo u fokus najvažnije događaje koji su obilježili proteklih dvanaest mjeseci.

16. Prvak

Volosko je ove godine dobilo svjetskog prvaka. Njegovo ime je Enrico Marotti i u desetak godina nanizao je brojne prestižne titule u windsurfingu, koje je upotpunio naslovom koji mu je „nedostajao u kolekciji“, prvi puta u povijesti donijevši svjetsko zlato u tom sportu u Hrvatsku. Volosko mu se zahvalilo uistinu spektakularnim dočekom.

15. Zatvoreno

Život polako odlazi iz Opatije, što pokazuju sve češći natpisi „zatvoreno“ na gradskim butigama, osobito onima koji se oslanjaju na domaće stanovnike. U posljednja dva mjeseca tako su svoja vrata zatvorili trgovina hranom i potrepštinama za kućne ljubimce i pekara na mrkatu, a nešto prije toga Opatiju je napustio i Müller. Oni, pak, koji možda i imaju dovoljan broj klijenata za „ostanak u plusu“, nailaze na nerazumijevanje susjeda koji pridonose tome da Opatija postaje „grad duhova“. U toj borbi, možda mala, ali svakako značajna žrtva bio je i kultni lokal Morčić.

14. Vrtići

Opatija i Matulji dobili su ove godine nove vrtićke prostore – grad na moru izgradio je velebno i enormno skupo zdanje, koje zaslužuje komplimente za svoj izgled i uređenje, a brdovita općina je gradila u zaleđu i rekonstruirala vrtić u Velom Brgudu koji je prvi puta dobio i jasličke grupe.

Nažalost, pozitivne strane oba projekta zasjenili su problemi koji su bacili ružno svjetlo na temu predškolskog odgoja u obje jedinice lokalne samouprave. Opatija je tako ostala bez učešća talijanskih partnera u visini od 11 ili 13 milijuna kuna (još uvijek nije jasno koliki je trebao biti njihov udio u trošku), da bi se ispostavilo da zbog loše sastavljenog ugovora nije niti postojala mogućnost da se obećanje Talijana naplati. Vrhunac ovoj priči dala je bizarna tiskovna konferencija gradonačelnika Opatije Ive Dujmića koji je iznio više neistina nego što stane u jedan tekst, a da pritom nije dao konkretan odgovor niti na jedno otvoreno pitanje. No, uz intertnu opoziciju/većinu njegovi milijunski propusti izbjegli su sankcije i ostali tek crticom u medijskim arhivima.

U Matuljima je investicija u dječji vrtić dobro isfinancirana, uz veliko korištenje fondovskih sredstava, no drama je izbila oko financiranja predškolskog odgoja. Općina je povećane troškove htjela prebaciti na leđa građana, vijećnici su takve prijedloge nekoliko puta odbijali, a na koncu zbog svega ispaštaju oni koji bi trebali biti prioritet kad je u pitanju briga o djeci – odgajateljice.

13. Naslijeđe

Javne institucije svoje ime uglavnom dobiju prema zaslužnicima koji su svojim radom značajno oblikovali određeno društveno polje – bilo da se radilo o sportu, kulturi, politici… Matija Katalinić, čijim je imenom ove godine nazvana školska sportska dvorana u Kastvu, poseban je po tome što je oblikovao – ljude. Njegovo naslijeđe stoga živi ne samo na mramornoj ploči kraj ulaza u dvoranu, već u svima onima koji, inspirirani njegovom dobrotom i životnom pričom, učine barem jedno dobro djelo i nesebičnošću razvesele druge.

 

 

error: Content is protected !!