Draški vijećnici usvojili najveći proračun u povijesti Općine, težak 6.4 milijuna eura

Autor: Nikola Cvjetović 21.12.2023

U 2024. godinu ulazimo s vizijom i misijom usmjeriti općinu ka održivom razvoju i selektivnim oblicima turizma, rekao je načelnik Rikardo Staraj.

Mošćenička Draga - Draški vijećnici jednoglasno su izglasali proračun za 2024. godinu koji doseže iznos od 6,4 milijuna eura. Najveći je to proračun u povijesti najmanje liburnijske općine, a za njega su u velikoj mjeri "zaslužne" investicije koje se uglavnom financiraju iz EU fondova, nacionalnih fondova te u manjoj mjeri iz proračuna općine.

Rikardo Staraj, načelnik Općine Mošćenička Draga

- Ovaj izdašni proračun rezultat je kvalitetnog rada općinske uprave, njenih vijećnika, udruga koje surađuju s općinom i ostalih dionika koji su direktno ili indirektno vezani za ovu JLS. Možemo reći da je "realan" proračun ove općine zapravo oko 4,5 milijuna eura, no s obzirom na EU projekte (koji su još u fazi okončanja, odnosno sredstva tek moraju stići u proračun), nužno je ubaciti projekcije i očekivati realizaciju spomenutih projekata do kraja 2024. godine kao i dio kredita za realizaciju groblja Brseč. Od kapitalnih investicija u 2024. tu su spomenuto proširenje groblja Brseč, vodoopskrba Prem, Gornji Kraj, Sv. Petar te kanalizacija Sv. Petar. Projekti su to iz Liburnijske aglomeracije, no pritiskom stanovnika i odlukom Općine "izvući" će se iz projekta ove dionice i biti realizirane, nadamo se, do sezone 2024. Također, jedan od važnih investicija je nastavak gradnje pristupne ceste Sv. Ivan (radovi su u tijeku), te idejni i glavni projekt lukobrana u Mošćeničkoj Dragi. Cilj ove općinske vlasti je da do kraja mandata za lukobrane ishoduje građevnu dozvolu kako bi istom mogli potraživati sredstva putem ministarstva i EU fondova. Isto tako, u sljedećoj godini intenzivno će se raditi na projektu golf Brseč, turističkoj zoni u Sv. Ivanu, uređenju javnih površina i trgova, šetnica, itd. Valja očekivati kompletni završetak obnove osnovne škole uz financijsku potporu PGŽ-a. Završen je projekt Povežimo se baštinom gdje je okončana obnova tri interpretacijska centra i tri tematska igrališta. Očekujemo i otvorenje reciklažnog dvorišta! Linearno će se ulagati svugdje pomalo, od Zagora do Kraja u okviru proračunskih mogućnosti. Financirati će se i udruge, vrtić, škola, DVD, JVP i ostalo što je predviđeno u proračunu. Kreativna, vrijedna i nadasve složna Općina Mošćenička Draga 2023. godinu napušta u pozitivnom tonu, a u 2024. ulazi s vizijom i misijom usmjeriti je ka održivom razvoju, selektivnim oblicima turizma. Općina je ovo u kojoj se razvija turizam no i štuju tradicijske vrijednosti, čuva prirodna osnova te uvodi nove trendove sukladno razvoju Opatijske rivijere i Kvarnera, rekao je Rikardo Staraj, načelnik Općine Mošćenička Draga.

Više sa portala poduckun.net ...