[FOTO] Ministar Butković: Radovi idu jako dobro, a ukupno na današnji dan probijeno je 1,2 kilometra tunela

Autor: Nikola Cvjetović 18.03.2022

- Tunel bi se fizički trebao probiti negdje sredinom godine, u ljeto 2023., a radovi bi kompletno trebali biti gotovi godinu dana kasnije, negdje sredinom 2024. godine, rekao je ministar Butković.

Učka - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u pratnji državnog tajnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislava Mihotića i generalnog direktora Bina-Istre Daria Silića, obišao gradilište druge cijevi tunela Učka (Istarska strana).

Izgradnja druge cijevi tunela Učka dio je projekta Dopuna na puni profil dionica Vranja – Tunel Učka (portal Kvarner) u okviru kojeg će se izgraditi 8 kilometara dionice, uključujući drugi trak od čvora Vranja do tunela Učka / Portal Kvarner i drugu cijev tunela Učka u duljini od 5,63 kilometara. Podsjetimo, radovi na drugoj cijevi tunela Učka svečano su otvoreni 17. prosinca 2020., a uz radove na izgradnji druge cijevi, istovremeno se odvijaju radovi na novom čvoru Vranja, gdje je započela izgradnja vijadukta Zrinšćak te novog nadvožnjaka u okviru buduće petlje Vranja.

- Činjenica je da radovi idu jako dobro, da je ovo za sve nas jedan veliki doživljaj, jedno novo iskustvo. Budući da se u gradnji tunela ovdje koristi najsuvremenija tehnologija, da je s istarske strane probijeno 800 metara, a s kvarnerske 400 metara, znači ukupno 1,2 kilometra tunela je probijeno na današnji dan, istaknuo je ministar Butković te dodao kako je ukupna vrijednost projekta oko 200 milijuna eura.

- Tunel bi se fizički trebao probiti negdje sredinom godine, u ljeto 2023., a radovi bi kompletno trebali biti gotovi godinu dana kasnije, negdje sredinom 2024. godine, rekao je ministar Butković te naglasio da se paralelno s tim, u suradnji s Bina-Istrom, radi na završetku cijelog projekta, odnosno završetka punog profila do Matulja. Radovi na toj fazi projekta trebali bi početi sljedeće godine i time bi cijeli projekt Istarskog ipsilona bio završen.

Ministar mora, prometa i infrastrukture na kraju je zahvalio na suradnji svima koji sudjeluju u realizaciji ovog važnog projekta, za koji je kazao da ima veliki učinak na BDP, na rast hrvatskog gospodarstva i na sigurnost prometa.

Ministar Butković: Radovi idu jako dobro, a ukupno na današnji dan probijeno je 1,2 kilometra tunela

Više sa portala poduckun.net ...