[IN MEMORIAM] Ivan Jurković (1934.-2023.)

Autor: Portal Poduckun 14.12.2023

Miloš Vrenc, dr. Slavko Kožić i Ivan Jurković

Veliki čovjek koji spada u profesore kakve, na žalost, danas više nema.

Matulji - U razmaku od samo nekoliko dana, napustila su nas dva moja profesora iz osmogodišnje škole Matulji, Ivan Trinajstić i Ivan Jurković.

Davne 1965. godina, kada smo postali ozbiljni osmoškolci, ušetao je u razred s dnevnikom ispod miške i bacio ga na stol i strogo nas pogledao. Od prvog trenutka utjerao nam je strah u kosti. Bili smo predobri na njegovim satovima. Nestašluke smo ostavljali na početku svakog sata našim dragim profesoricama i ponekom profesoru, ali na njegovom satu mogla se čut muha. Oštar, britak, strogog pogleda, ali pravedan. Autoritet je izbijao iz svakog njegovog pokreta. Veliki čovjek koji spada u profesore kakve, na žalost, danas više nema. Ali sve to bila je jedna velika maska. Ispod tog zastrašujućeg lica i pogleda, krila se jedna topla, dobra osoba.

Osoba s kojom sam i nakon osmogodišnjeg školovanja ostao u kontaktu i mogu reći postao prijatelji. Puno sam naučio o životu i ljudima družeći se s Jurom. Kroz izviđače i planinare, družili smo se više od 30. godina. Prokrstarili smo Sloveniju od Mariborskog Pohorja do mora, cijeli naš kraj, družili se uz izviđačke šatore i logorske vatre. Ostaju lijepe uspomene na vrijeme koje sam proveo uz našeg Juru.

Nadam se da da će se sada popeti na neku lijepu nebesku planinu na onome svijetu.

MIloš Vrenc / PodUčkun.net

Više sa portala poduckun.net ...