Info piknik u sklopu ŽLICA-e na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Autor: Nikola Cvjetović 15.04.2022

zlica_fmtu_2022

Sudionicima je predstavljen Žmergov lokalni info-centar za mlade (ŽLICA) te mogućnosti mobilnosti u sklopu EU programa Erasmus+ i volontiranja diljem Europe putem Europskih snaga solidarnosti.

Ika - U predivnom okruženju zelenih terasa Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Udruga Žmergo predstavila je studentima i Eko odboru rad Žmergovog lokalnog info-centra za mlade, popularne ŽLICA-e.

S dolaskom proljeća želja za putovanjima i istraživanjima sve je veća pa ne čudi odaziv studenata FMTU-a na mali piknik koji je poslužio kao savršena prilika za Žmergov info kutak o prilikama za mlade u Opatiji i Europi. Sudionicima je predstavljen Žmergov lokalni info-centar za mlade (ŽLICA) te mogućnosti mobilnosti u sklopu EU programa Erasmus+ i volontiranja diljem Europe putem Europskih snaga solidarnosti.

ŽLICA se u posljednje tri godine promovirala kao projekt koji omogućava mladima prostor za usvajanje novih kompetencija, izražavanje kreativnih ideja, edukaciju i informiranje o brojnim prilikama koje su im na raspolaganju.

Udruga Žmergo od 2013. godine provodi aktivnosti usmjerene na mobilnost mladih te je kroz razne projekte primila ili uputila na volontiranje 50-ak mladih osoba od 15 do 30 godina. Izvrsna suradnja s udrugom Associação Juvenil de Peniche omogućila je mladima odlazak na edukacije i volontiranje u raju za surfere, a po prvi puta u Opatiju su stigli i portugalski volonteri.

Studenti FMTU-a saznali su sve o mogućnostima volontiranja u Portugal te o nadolazećoj razmjeni mladih u Španjolskoj. Dvije mlade volonterke iz Portugala, koje će provesti mjesec dana u Žmergu kroz “We are United” - projekt međunarodne mobilnosti, koji se provodi kroz program Europske snage solidarnosti, a financira ga Europska unija, podijelile su svoja dosadašnja iskustva, koje je prema njihovim riječima izuzetno pozitivno.

Mladi su potaknuti njihovim iskustvom odmah krenuli s promišljanjem i planiranjem kako bi iskoristili pruženu priliku i prije ljeta otputovali na razmjenu mladih u kojoj će steći vrijedno iskustvo, nova poznanstva i kompetencije za budućnost.

Aktivnost se provodi u sklopu projekta Žmergov lokalni info-centar za mlade - ŽLICA kojeg provodi Udruga Žmergo uz financijsku potporu Grada Opatije i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.