[INTERVJU] Daniela Lazzari – U finalu MasterChefa u Bahreinu

Autor: Portal Poduckun 27.06.2024

Daniela se u Opatiju vratila prije četiri godine kada je gospodin Lazzari dobio premještaj u Angolu.

Ona se nije „vratila doma“ inspirirana političkim programima kojima se država obraća „iseljenim Hrvatima“. Nju su u rodnu Opatiju, nakon tridesetak godina, vratile životne okolnosti, ali nije joj bilo nimalo teško prilagoditi se životu ovdje, koji se, doduše, donekle razlikuje od iskustava stečenih u zemljama u kojima je živjela.

Ona je Daniela Lazzari djevojačkog prezimena Glušić, koja je nakon osnovne i srednje škole u Opatiji, diplomirala ekonomiju u Rijeci i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća otišla u Italiju, u Veneciju, gdje je radila na tamošnjem aerodromu poslove u aviotransportu.

– Poslali su me na tečaj u Lufthansinu školu u Frankfurt gdje sam upoznala budućeg supruga. On je Georg Lazzari, Nijemac koji je kao predstavnik Lufthanse radio u Milanu i također u to vrijeme bio u Frankfurtu. Vratili smo se na svoja radna mjesta u Italiju, a onda smo se 1997. godine vjenčali i to u Opatiji. Zanimljivo je da su preci moga supruga u razdoblju prije Drugog svjetskog rata bili vlasnici jedne vile u Opatiji..., prisjeća se Daniela Lazzari događaja koji su utjecali na njen daljnji interesantni životni put. Naime, kada je kasnije njen suprug dobio premještaj u Zagreb, gdje su živjeli nekoliko godina, Daniela se priključila tamošnjem Međunarodnom klubu žena i u toj organizaciji ostavila svoj trag.

– U toj se organizaciji okupljaju žene ambasadora i diplomata, koje u pravilu nisu zaposlene, zatim i poslovne žene iz raznih stranih tvrtki koje imaju predstavništva u Zagrebu, ali i žene iz Hrvatske koje su živjele izvan naših granica. Mi „domaće“ smo se trudile dati im što više korisnih informacija kako bi se lakše snašle u novoj sredini i stvorile nova prijateljstva, a naš je zajednički cilj bio provoditi razne humanitarne projekte u čemu sam predano sudjelovala, kazala je naša sugovornica. Nove je uspomene stjecala u Bahreinu, otočnoj državi u Perzijskom zaljevu, kamo je pratila svog supruga.

– Lijepo je imati priliku upoznati novu kulturu, drukčiji način života od našeg i jako cijenim to iskustvo. U početku je sve nekako čudno, ali ako si otvorena srca, brzo se prilagodiš i snađeš. Tamo sam jedno vrijeme radila kao turistički vodič s obzirom da govorim četiri jezika, uz hrvatski još i talijanski, engleski i njemački. Svoje široke interese iskoristila sam i za druge aktivnosti pa sam s dvjema talijanskim prijateljicama osnovala tvrtku koja se bavila gastronomijom, najviše predstavljanjem talijanske kuhinje. Čak sam sudjelovala u njihovom MasterChefu, doduše nisam pobijedila, ali sam ušla u finale, prisjeća se nekih trenutaka iz petogodišnjeg razdoblja života u Bahreinu, pri čemu ni tamo nije odustajala od sudjelovanja u humanitarnim akcijama.

Daniela se u Opatiju vratila prije četiri godine kada je gospodin Lazzari dobio premještaj u Angolu. Njihov se sin Matthias u to vrijeme upisao u Srednju talijansku školu u Rijeci, pa je to razlog što je Daniela „preskočila“ Afriku, barem zasad. Matthias je sada maturant i tko zna kuda će ga odvesti studentski planovi.
– Kada sin ode na studij, vjerojatno ću ja biti malo u Opatiji, malo u Angoli, a poslije – tko zna kuda će me život voditi. Ovdje mi je lijepo, priključila sam se opatijskoj Zajednici Talijana gdje sam članica pjevačkog zbora i pravo mi je opuštanje pjevanje i druženje, kazala je naša sugovornica.

Health Coach

Osim što sama već dugo prakticira zdrav način života, Daniela Lazzari je i Health Coach (trener zdravlja) te ima klijente širom svijeta kojima online pomaže postići njihove ciljeve.

– Kako bih upotpunila svoje znanje, završila sam dvije prestižne američke virtualne škole:

The Institute for Integrative Nutrition i The School of Applied Functional Medicine, te stekla zvanje Health Coach i Certificirani praktičar Funkcionalne Medicine. Važno je naglasiti da nisam liječnik, niti sam zamjena za njega. Moj rad možemo opisati kao partnerski odnos u kojem je klijent aktivni sudionik na svom putovanju prema boljem zdravlju. Zajedno identificiramo ciljeve kao što su gubitak težine, povećanje razine energije, poboljšanje prehrambenih navika, smanjenje stresa... Pristup je individualan kako bi odgovarao specifičnim zahtjevima svakog pojedinca. Nudim svojim klijentima kontinuiranu motivaciju, podršku i ohrabrenje, a praktični alati i strategije koje koristim su edukacija o prehrani, načinu kuhanja, savjeti o ciljanim dodacima prehrani, izboru fizičke aktivnosti, tehnikama opuštanja. Sve je to
u cilju educiranja klijenata kako preuzeti kontrolu nad vlastitim zdravljem. Riječ je o takozvanoj funkcionalnoj medicini koja se sve više koristi i priznaje diljem svijeta i sve više primjenjuje u modernoj medicini. To je holistički pristup zdravlju koji se fokusira na osobu, a ne samo na simptome, te ima za cilj pronaći i riješiti uzrok stanja, pojasnila je suštinu svog novog poslovnog angažmana.

Piše: Mirjana Rončević / List „Opatija“
Snimio: Nikola Turina

Više sa portala poduckun.net ...