NAJAVA: Pojačani 24-satni nadzor alkohola i droga u cestovnom prometu

Autor: Portal Poduckun 20.06.2024

Foto: arhiva

Nadzor se provodi u sklopu ROADPOL-ove akcije „Alkohol i droge“ koji traje od 17. do 23. lipnja.

Opatija - U petak, 21. lipnja od 7 sati pa do subote, 22. lipnja do 7 sati, na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj provodit će se pojačani 24-satni nadzor sudionika u prometu na cestama (Alcohol & Drugs Marathon), usmjeren prvenstveno na sudionike u prometu pod utjecajem alkohola i droga.

Za navedenu aktivnost policija je od građana prikupljala prijedloge lokacija za nadzor u prometu, a cilj ove akcije je, osim represivno, djelovati i preventivno na sve vozače.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 do 2650 eura, a za razinu alkohola iznad 1,5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Odbijanje testiranja na alkohol i droge je kažnjivo

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, a moguće je i provođenje mjere privremenog oduzimanja vozila ukoliko se radi o recidivistu u činjenju prekršaja.

Uz novčane kazne, izriču se i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.

Osim toga, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava i zatečena je u počinjenju prekršaja, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva u trajanju do 12 sati.

- Poštujte prometne propise, ne upravljajte vozilom pod utjecajem alkohola/droga i svojim ponašanjem doprinesite boljoj sigurnosti cestovnog prometa, poručuju iz policije.

Više sa portala poduckun.net ...