Obilježavanje Dana planete Zemlje: Zelena čistka, info piknik i promocija ciljeva održivog razvoja na FMTU

Autor: Nikola Cvjetović 19.04.2022

Akcije su poprimile i međunarodni značaj, s obzirom na to da su im se pridružile i dvije mlade volonterke iz Portugala, koje će provesti mjesec dana u Žmergu kroz “We are United” - projekt međunarodne mobilnosti....

Ika - Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu tijekom travnja održalo se niz aktivnosti vezanih uz okolišna pitanja čime su studenti Fakulteta u suradnji s Udrugom Žmergo pokazali da promišljaju o „zelenoj“ budućnosti.

U sklopu Zelene čistke koja se održala 13. travnja studenti preddiplomskog studija Menadžment održivog razvoja, članovi Eko odbora, uz podršku prof. dr.sc Marinele Krstinić Nižić, predstavnica Udruge Žmergo te volonterki iz Portugala, zasukali su rukave i uložili svoje vrijeme i energiju za bolje i čišće sutra.

Vrijedni studenti su veliku terasastu površinu pokraj fakulteta u nekoliko sati očistili od otpada, pograbljali i sklonili nakupljeno lišće te je ubrzo površina osvanula u potpuno novom, zelenom i čistom ruhu. Zadovoljnih lica priopćili su kako je ovo posebna prilika za ostvarenje plana o kojem već dugo razmišljaju, a to je uređenje učionice na otvorenom koju bi smjestili upravo na tu lokaciju.

Slijedeći dan održana je promocija plakata 17 Ciljeva održivog razvoja čime studenti i djelatnici pokazuju svoju spremnost da napuste model „business as usual“ i krenu prema održivom razvoju koji u fokus stavlja društvenu odgovornost i zaštitu i obnovu prirode. Ovim plakatom koji je i virtualno prezentiran ispred knjižnice Fakulteta studenti poručuju da žele i mogu očuvati na najbolji mogući način naš jedini dom, planetu Zemlju.

Akcije su poprimile i međunarodni značaj, s obzirom na to da su im se pridružile i dvije mlade volonterke iz Portugala, koje će provesti mjesec dana u Žmergu kroz “We are United” - projekt međunarodne mobilnosti, koji se provodi kroz program Europske snage solidarnosti, a financira ga Europska unija. Predstavnice udruge Žmergo prigodno su na info pikniku na očišćenoj površini predstavile mogućnost volontiranja u inozemstvu.

Također su studenti u okviru nastave Održivi razvoj izrađivali kućice za ptice, na inicijativu studenta Leonarda Depope-a kako bi se podigla svijest o važnosti bioraznolikosti za turizam, a na inicijativu studenta Luke Vrančića mjesečno se osmišljavaju i objavljuju studentski Eko recepti s dostupnim i jednostavnim namirnicama pretežno s lokalnog podneblja. Od hvale vrijednih aktivnosti može se još istaknuti da je u knjižnici Fakulteta uređen „Zeleni“ kutak s knjigama i člancima tematski vezanim uz održivi razvoj, klimatske promjene, energetsku efikasnost, ekološki otisak, a sve na primjerima iz turizma.

Više sa portala poduckun.net ...