[RAZGOVOR] Vedran Kinkela, načelnik Matulja: Poslovnu godinu pamtiti ću po pripremi brojnih projekata, a na privatnom planu po rođenju drugog sina

Autor: Nikola Cvjetović 30.12.2023

Novu godinu ćemo, kao i Božićne blagdane, provesti u krugu obitelji i u ritmu najmlađeg sina što mi i odgovara nakon intenzivnog prosinca prepunog događanja na poslu i našoj vrlo uspješnoj Božićnoj štoriji, bogatoj raznim programima, rekao je Kinkela.

Matulji - Kako ocjenjujete proteklu godinu, na što ste najponosniji na privatnom i poslovnom planu i što očekujete od sljedeće kalendarske godine, pitanja su na koja je odgovorio načelnik Matulja Vedran Kinkela.

- Ova proračunska godina bila je godina priprema brojnih projekata koji će krenuti u realizaciju tijekom 2024. i 2025. godine. Vidljivo je to i iz proračuna za 2024. godinu, ali i iz projekcija za godine pred nama. Ono što bih posebno istaknuo je radost zbog završenih projekata i investicija radi kojih smo dobili niz pohvala. Prije svega to je nastavak ulaganja u igrališta diljem općine. Rekonstruirano je igralište vrtića i škole u Jušićima, izgrađeno novo igralište za djecu predškolskog uzrasta u matuljskom amfiteatru, a kroz održavanje sanirana su oštećenja i učinjena poboljšanja na brojnim drugim igralištima. I iduće godine nastavljaju se ulaganja u dječja igrališta – uskoro pokrećemo nabavu za novo igralište Principi, a planirana je i rekonstrukcija dječjeg igrališta na Kaliće u Rukavcu i rekonstrukcija igrališta kraj vrtića/ škole Lipa-Rupa te rekonstrukcija sportskog igrališta u Brešcima. Projekte igrališta Lipa-Rupa i Brešca prijavili smo na natječaj LAG-a i nadam se da ćemo dobiti pozitivan odgovor. Početkom rujna započeli su radovi na modernizaciji javne rasvjete na području općine Matulji, vrijedni više od 800 tisuća eura, a koji upravo završavaju. Mijenjaju se postojeća rasvjetna tijela s LED rasvjetom kako bi se zadovoljili kriteriji zaštite okoliša od svjetlosnog onečišćenja, rekao je Kinkela, a onda i najavio sve ono što očekuje Matulje i Matuljce.

- Izgradnja vrtića u Rukavcu je naš kapitalni projekt koji bi trebao započeti u 2024. godini. Vrtić je trenutno u fazi projektiranja, a planiramo na proljeće predati zahtjev za građevinsku dozvolu. Vjerujem da će objekt biti spreman za prihvat djece u pedagoškoj godini 2025./2026. U proračunu smo povećali brojne stavke koje će izravno utjecati na naše mještane ali i na civilni sektor, udruge i sportske klubove, a samim time i na povećanje kvalitete manifestacija na našem području. Prije svega veseli me da za više od 35 posto povećavamo iznose stipendija: srednjoškolske s 66 na 100 eura, a studentske s 100 na 135 ili 140. Povećava se i fond za nagrađivanje učenika osnovnih škola jer želimo adekvatno nagraditi naše najbolje učenike koji postižu izuzetne rezultate kako u školi, tako i na brojnim županijskim pa i državnim natjecanjima. Povećali smo izdvajanja za knjižnicu i za kulturne programe i projekte, posebice udrugama koje se financiraju kroz javni poziv za javne potrebe. Do sada smo tu imali 50 tisuća eura, a od sada će taj iznos biti 70 tisuća eura. Očekujemo vrlo brze efekte u vidu novih kulturnih programa i projekata. Povećali smo i sredstva klubovima i udrugama u sportu za nekih 8 posto u odnosu na godinu ranije. Ne smijemo zaboraviti ni naše zvončare, odnosno zvončarske grupe, koje će također dobiti veća sredstva nego ranijih godina. Neke pomake i novine planiramo i u organizaciji Pusta 2024., pogotovo u organizaciji zvončarske smotre u Matuljima. Početkom godine povećat ćemo i cenzuse za dobivanje socijalnih prava, a izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi dodat ćemo neka nova prava kao i iznose naknada koje umirovljenici s najnižim mirovinama dobivaju uoči Uskrsa i Božića. Povećali smo i sredstva za mjesne odbore, a stalno pripremamo i prijavljujemo na razne natječaje brojne projekte. Osim izgradnje vrtića u Rukavcu, moram spomenuti i uređenje Doma Lisina, energetsku obnovu škole Brešca i uređenje društvenog doma Hangar. Ovih dana dogovaramo povećanje plaća djelatnicima matuljskog vrtića pa se nadam da će potpisivanje novog kolektivnog ugovora obilježiti početak 2024. godine. Planirali smo i nikad veći program održavanja komunalne infrastrukture. Rebalansom za 2023. je predviđeno 1,330.000,00 eura, a prijedlog za 2024. je 1,500.000,00 eura što znači i više ulaganja u održavanje cesta, prometnu signalizaciju, održavanje zelenih površina, održavanje građevina javne odvodnje oborinskih voda… Krenula je izgradnja ceste u Gajanićima, odnosno spoja s cestom kod Plodina koju izvodi Županijska uprava za ceste Primorsko-goranske županije, koja cesta bi trebala biti gotova za 2 do 3 mjeseca, rekao je Kinkela o godini koju će na privatnom planu pamtiti prije svega po prinovi.

- Godinu koja se bliži kraju pamtit ću po rođenju drugog sina, našeg Maura. To je događaj koji sve druge baca u drugi plan i veliko je veselje za cijelu obitelj, pogotovo starijeg sina Raula koji je dobio brata i prijatelja za cijeli život. Novu godinu ćemo, kao i Božićne blagdane, provesti u krugu obitelji i u ritmu najmlađeg sina što mi i odgovara nakon intenzivnog prosinca prepunog događanja na poslu i našoj vrlo uspješnoj Božićnoj štoriji, bogatoj raznim programima, zaključio je Kinkela.

Više sa portala poduckun.net ...