[VIDEO] Halubajski zvončari ove nedjelje kreću na svoje tradicionalne pohode

Autor: Nikola Cvjetović 24.02.2022

wp-content/uploads/2020/02/halubajski-zvoncari-pust-2020-paljenje-1.jpg

U nastavku pogledajte video obahajanja, kao i kartu sva tri ophoda...

Viškovo - Ovogodišnje pusno doba polako nam ulazi u samu završnicu, a većina pohoda na rasporedu je u narednih nekoliko dana. Tako će i Halubajski zvončari. ove nedjelje 27. veljače, krenuti na svoje tradicionalne pohode.

wp-content/uploads/2021/02/halubajski-zvoncari-2021-marceji-aaaaaaaa-2.jpg

- Ophod zvončara po selima Halubja i Kastavštine započinje na Pusnu nedeju 27. veljače u 8 sati u Marčeljima (pul Bačurkineh) i traje do Pusta, 1. ožujka, kada će u centru mjesta sudjelovati na paljenju pusta. U međuvremenu će napraviti pohod po Marčeljima i Kastvu. Iako je zvončarski ophod povezan s pradavnim ritualima prizivanja proljeća, novog života i tjeranja zime, odnosno zla, on još uvijek u naseljima Kastavštine čini značaj dio društvenog života. U svom ophodu zvončari obilaze po dvadesetak sela dnevno, zaustavljajući se u svakom selu na okrijepi i druženju sa stanovnicima i posjetiteljima što pridonosi očuvanju ove „žive tradicije“. U tri dana ophoda zvončari obiđu više od 50 sela i zaselaka Halubja i Kastavštine, najavili su iz TZ Viškovo.

VIDEO

Prilikom trodnevnog ophoda odjeveni su u tradicionalnu monturu, bijele hlače i mornarske majice kratkih rukava. Ogrnuti su ovčjim kožama, a na glavi imaju posebno stilizirane maske – životinjske glave s crvenim isplaženim jezikom i rogovima što ih čini specifičnim u odnosu na druge zvončarske skupine. U rukama nose bačuku ili baltu. Upravo zbog svojih posebnosti i atraktivnosti, ophod zvončara upisan je na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Ovi čuvari folklornih tradicija te identiteta Halubja i Kastavštine idealan su primjer povezivanja autohtonog i modernog.

Njihov impresivan nastup učinio ih je poznatim i izvan regionalnih granica. Također, tradicionalni su sudionici mnogobrojnih karnevala u regiji, kao i međunarodnog Riječkog karnevala, najvećeg u Hrvatskoj i jednog od najpoznatijih u Europi.

Ovi čuvari folklornih tradicija te identiteta Halubja i Kastavštine idealan su primjer povezivanja autohtonog i modernog.

halubajski_zvoncari_ophod Tri rute za tri dana pohoda...
Više sa portala poduckun.net ...