[VIDEO] Slani i Žigulić: Ako jasno ne postavimo pravila ponašanja, stvari će izmaknuti kontroli

Autor: Nikola Cvjetović 13.05.2022

- Problem Opatije uvijek je isti – nejasan je kriterij kako i zašto je negdje dopušten određeni zahvat, u ovom slučaju devastacije povijesnih putova, a negdje stanovnici ne mogu privremeno maknuti kamene ploče radi obnove kuće i vratiti ih na mjesto? Dodatno, neki povijesni putevi uopće nisu registrirani kao takvi, a to znači da pada mogućnost njihove zaštite, istaknuto je na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

Opatija – Neva Slani i Mladen Žigulić održali su danas tiskovnu konferenciju na kojoj su ukazali na nekoliko bitnih stvari za koje smatraju da je potrebno snažnije naglasiti građanima Opatije. U samom uvodu tiskovne konferencije održane u Rakovčevoj ulici, predsjednica gradskog vijeća Neva Slani (Akcija mladih) istaknula je kako je nekolicina važnih odluka opatijskog Gradskog vijeća prošla „ispod radara“.

- Tako su primjerice potvrđeni članovi ocjenjivačkog suda za budući arhitektonsko-urbanistički natječaj za Slatinu, gradskog projekta koji može definirati izgled Opatije za sljedećih barem sto godina. Pritom amandman Odbora za prostorno planiranje Vijeće nije uvažilo. Također, izglasano je, suprotno zaključku Odbora za komunalno gospodarstvo, ukidanje statusa javnog dobra u općoj uporabi čestice u nastavku naselja Kosovo, kao komadića nekadašnjeg pješačkog Lovorskog puta. Navedeni status ukida se kad se čestica u naravi ne koristi kao javno dobro u općoj uporabi, no u ovom slučaju čestica se itekako koristila – bageri njome već koju godinu, dvije prolaze i grade nove zgrade. Status čestice je ukinut privremeno kako bi se išlo u izgradnju pristupne ceste upravo tim novim zgradama. Cesta je slijepa, na korist samo vlasnicima spomenutih zgrada - no to je Opatija, ugovor s investitorima i „prebijanju“ komunalnim doprinosom potpisan je još 2016., dok je neobična „cesta“, u osnovi privatni pristup građevinama, ucrtana u Urbanistički plan uređenja Opatije 2012. Ipak, pri sličnoj točki vezano za česticu na području Poljana Gradsko vijeće je odlučilo ne ukinuti status javnog dobra u općoj uporabi. Radilo se o nekad zaraslom povijesnom putu, no opet prerovanom bagerima, presječenom zidićima koje je po svemu sudeći izgradio onaj tko je tražio da se čestici ukine status i nakon toga njemu proda. Tako je ovo važni presedan, Gradsko vijeće Opatije poslalo je poruku da neće izaći ususret za uništavanje čestice. To se dosad nažalost radilo, Gradsko vijeće je odlukama nerijetko „popeglalo“ i „nagradilo“ agresivno ponašanje u prostoru. Stoga je važnost ovakvog zaključka enormna, poručila je Slani te dodala kako smatra da povijesni putevi, šetnice i stubišta zasigurno zaslužuju bolji tretman.

VIDEO

Mladen Žigulić je istaknuo da su pješački putevi i stubišta autentični spomenici povijesti koji povezuju Opatiju sa zaleđem.

– Još 17 dana i na snagu će stupiti zabrana izvođenja građevinskih radova zbog sezone, ali čeka nas jesen i ako jasno ne postavimo pravila ponašanja, stvari će izmaknuti kontroli, upozorio je Žigulić te napomenuo da su naši nonići trasirali, izrađivali putove te tražili kuteve stepeništa kako je za današnju generaciju neostvarivo.

- Ironijom sudbine nalazimo se na mjestu gdje je jedna investor ušao i izrovao te uništio 30 metara našeg javnog puta. Unatoč našoj intervenciji te izlasku komunalnih redara na teren, agonija i dalje traje, poručio je Mladen Žigulić.

- Nominalno ih naši prostorni i urbanistički plan štite, čak je propisano da se trebaju čim više vraćati u izvorni oblik. Nažalost, radilo se suprotno – notorni primjer su privatni zahvat bivšeg gradonačelnika Dujmića i nestajanje dijela Mrtvačkog puta, Carmen Sylva ispresijecana je sumnjivim gradnjama, zatim privremeno pretvaranje dijela nedavno aktualnog Štrkovog puta u kolni put što se nikad nije vratilo u staro stanje, ne tako davno gradske službe neobjašnjivo su radile na izmještanju stubišta kod vile Ransonnet na Lipovici gdje je prekrasne kamene blokove zamijenio neuredni beton. Danas se nalazimo ispod stubišta Baredi i Veprinačkog puta koji su upravo poprište zahvata u prostoru. Problem Opatije uvijek je isti – nejasan je kriterij kako i zašto je negdje dopušten određeni zahvat, u ovom slučaju devastacije povijesnih putova, a negdje stanovnici ne mogu privremeno maknuti kamene ploče radi obnove kuće i vratiti ih na mjesto? Dodatno, neki povijesni putevi uopće nisu registrirani kao takvi, a to znači da pada mogućnost njihove zaštite. Naš vijećnik Dino Žigulić upravo se intenzivno založio kako bi se određeni povijesni putevi zabilježili i zaštitili, među njima Put Slavići. U iščekivanju smo rezultata. Nužno je stvoriti jasan stav prema imovini – česticama javnog dobra u općoj uporabi, okućnicama, cestama, kulturnim dobrima – i kriterije spram njenog preoblikovanja. Za to je pak nužan popis imovine i prateće grafike, te jasan pravni okvir za djelovanje. Samo tako donošenje odluka može biti ispravno i prema svima jednako, zaključuje Slani.

Više sa portala poduckun.net ...