[VIDEO/FOTO] Frlanski zvončari obišli su svoj kraj i susešćinu @ Frlanija, Kastav, Matulji

Autor: Nikola Cvjetović 06.02.2022

zvoncari_2022_frlanija_zvoncari__15_

Ljubitelji tradicije i danas će imati prilike pogledati čak dvije zvončarske skupine na svojim tradicionalnim pohodima...

zvoncari_2022_frlanija_zvoncari__14_

Matulji/Kastav – Frlanski zvončari, posebni među matuljskim zvončarskim skupinama po svojoj „mladosti“, ali i činjenici da u tradicionalni zvončarski pohod odlaze subotom, obišli su danas svoj kraj i „susešćinu“.

Početak i kraj rute, kao i svih dosadašnjih godina, bila je Matiškina konoba, a između polaska iz ove slavne lokacije u Frlaniji u jutarnjim satima te povratka nakon zalaska sunca, Frlanski zvončari propješačili su brojnim stazama na granici Kastva i Matulja.

Tako su uz Frlaniju i zapadni dio Matulja, Frlanski zvončari obišli Rubeše, Jurčiće i Trinajstiće u Kastvu. Uzduž rute dočekivali su ih mještani pred svojim kućama i na lokacijama predviđenima za zvončarska kola, nudeći ih vinom i kolačima. Ljubitelji tradicije i danas će imati prilike pogledati čak dvije zvončarske skupine na svojim tradicionalnim pohodima. Nakon što su prošle nedjelje Rukavački zvončari otvorili sezonu ovogodišnjih pohoda, Zvonejski zvončari nakon godine dana pauze nastavljaju svoju tradiciju dugu nekoliko stoljeća te danas, 6. veljače, kreću na svoj tradicionalni pohod u Rukavac.

VIDEO

- Zvončari se nešto prije 9 sati okupljaju u centru mjesta Zvoneća, gdje dolaze iz okolnih sela „Zvonejskega komuna“ Škrapne, Gašpari, Perke, Sušnji i Zaluki, te preko Sušnji, Kućeli i Biškupi oko podna stižu u Rukavac. Nakon kratke okrijepe vraćaju se preko Jušića, Jurdana, Mučića, Brešca i Zaluka u centar Zvoneće gdje stignu oko 19 sati. Zvonejski zvončari jedni su od dvije zvončarske skupine iz Općine Matulji koji idu samo na svoj tradicionalni pohod, odnosno ne pojavljuju se na zvončarskim smotrama, niti povorkama te je ovo jedinstvena prilika da ih se vidi, najavio je Robert Kinkela, predsjednik Udruge „Zvonejski zvončari“.

Uz Zvonećane, danas će Korenšćani partit i storit užancu. Preko Ivanić, Biškup, Žnjidari i Pičić pridu prijateljon na Vlahov Breg, pak po Staren grade okol Julice nazad na Korensko. Se j’ počelo 1981. leta i to slučajno. Dušan Vlah – Mujo – Rudetov, Ivan Vlah – Violov, Aldo Šepić – Prkatorijev z Vlahovega Brega i Josip Sušanj – Lazinov i Izidor Ćiković – Katetin s Korenskega počeli su pogovor. Se su to zvončari ki su do onda, a i potle nosili z Mučić, pa i z drugemi kad je rabilo. Korenšćani su počeli krcat Vlahovčani da nisu vredni prit z zvonci na Korensko i da ako se otprave da će ih oni pričekat z obedon. I tako je partilo… A danas, je red da Korenšćani parte i store užancu.

Pohod Frlanskih zvončara zabilježili su i naši fotoreporteri, a možete ga pogledati u fotogaleriji u nastavku.

Frlanski zvončari partili na svoj tradicionalni pohod

Više sa portala poduckun.net ...