Tjedni retrovizor

djecji_vrtic_opatija_zgrada_2016 (2)_01

Svašta se, uistinu, izdogađalo prošlog tjedna. Nisu samo zbivanja oko Pusta bila u fokusu, jer bilo je pregršt kulturnih, sportskih i političkih aktivnosti, a u Tjednom retrovizoru napravili smo jednu, nadam se, ukusnu musaku u kojoj smo zamiješali sve te atraktivne sastojke.

A uz to glavno jelo, prvo ćemo servirati prilog – sve ono što nije stalo u pećnicu, a opet zaslužuje naći svoje mjesto na prostrtom stolu: prije svega, to je činjenica da su glavne zvijezde Pusta ovog vikenda bili oni najmlađi, kako u Velom Brgudu na Mićoj zvončarskoj smotri u subotu, tako u Opatiji na Dječjem karnevalskom korzu u nedjelju.

Zanimljiva je i kastavska praksa dodjeljivanja nagrade za osobu koja je u proteklom mjesecu ostavila neki značajan trag u javnom životu grada – te nagrade ponekad se čine ”demokratskijima” od politikantstva koje prati dodjeljivanje ”službenih” priznanja jedinica lokalne samouprave, iako u odlučivanju glavnu riječ ima, praktički, samo gradonačelnik Ivica Lukanović. No, kad se pogleda laureate iz prošle godine, svatko od njih svakako je zaslužio titulu, jednako kao što se ne može ništa prigovoriti njihovom zajedničkom izboru za Kastavku godine koji je pao na odgajateljicu Sandu Šogolj.

– Sport
I’m taking hold of every moment
Given strength by the breath of life
I’m gonna stake my claim
I fight to survive!
(Stan Bush/Bloodsport OST)

Rijeka je pobjedom na relativno jakom međunarodnom kupu pokazala kako ozbiljno računa na šampionsku titulu na kraju ove sportske sezone, sa ili bez Nikice Jelavića koji, čini se, ipak ne stiže na Rujevicu. A dok Rijeka o svojim šampionima sanja, Opatija je svoje šampione ponovo predstavila javnosti, dodijelivši im nagrade za uspješne rezultate u protekloj godini.

– Paralele
Oj, dužine i širine!
Ekvatori, paralele…
Gore, dolje, lijevo, desno,
Ekvatori, paralele…
(LET 3)

Zanimljive paralele plele su se proteklih dana u odnosu Kastva i Opatije. Na tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljen kandidat SDP-a za gradonačelnika Kastva Matej Mostarac, kojem je tu priliku prepustio dosadašnjih gradonačelnik Ivica Lukanović, novinari su kometnirali sličnu situaciju u Opatiji, u kojoj se također odigrala smjena generacija, ali na ponešto burniji način. Jednako kao što je kastavski gradonačelnik pokazao kako se osobna sujeta stavlja u drugi plan u korist zajednice (bilo stranačke ili svih žitelja), tako su Kastavci dodjelom nagrade Sandi Šogolj pokazali koliko je rad odgajatelja u vrtiću vrijedan.

S druge strane, čini se da opatijska vlast taj rad ne želi adekvatno vrednovati iako je sam gradonačelnik Ivo Dujmić planirao povišicom mahati kao preizbornim argumentom. Kad su oporbeni vijećnici prozvali njegov ”blef”, reterirao je i kazao da će se sredstva za petpostotnu povišicu odgajateljima (kojom bi tek bila malčice smanjena nepravda po kojoj su u Dječjem vrtiću plaće bitno niže nego u drugim gradskim ustanovama) pronaći nakon sezone, i to ako sezona bude uspješna.

Pa dobro, kakav je to Bangladeš u kojoj kojem plaća tetama u vrtiću ovisi o urodu ljetine? Hoće li se koeficijenti izražavati u omjeru sunca i mora? Kakve veze ima cjelogodišnji trud ljudi koji odgajaju našu djecu o tome hoće li ove godine na more doći više ili manje Nijemaca ili Talijana?
Da nije tragično, bilo bi smiješno.

– Spektakli
A sada…
Spe’takl!
(TBF)

Sve one priče o tome da je Opatija zimi mrtva, da se u njoj ništa ne događa, da je prazna, da ne može privući ozbiljne manifestacije, u jednom su trenu pale u vodu. Uz takva zbivanja, pa još i izvan turističke sezone, doista možemo biti ispunjeni osjećajem zadovoljstva i sreće što je, konačno, i naša regija upisana na kartu svjetski relevantnih destinacija za kvalitetne manifestacije.

I sad je jasno da se svim kritičarima može ‘ladno poručiti: Jebo vas John Malkovich.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

1 year ago

Tjedni retrovizor

10 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago