Tjedni retrovizor

Kampanja se zahuktala, stoga je i Tjedni retrovizor sav u predizbornom štihu.

Beton

Zidam kuću trokatnicu
Miješam malter, motam žicu…
(Magazin)

U maniri jeftinog mađioničara i uvjerljivošću glumca iz popularnog serijala „Krv nije voda“ krenuo je Ivo Dujmić u kampanju sa spotom produkcijskih vrijednosti Dormeo reklame. Dok veselo obećava kakve će sve promjene napraviti u 4. mandatu, lako je zaboraviti da je na čelu grada proveo već punih 12 godina. Dakle, kada kaže da će mu trebati godina dana da pretvori Opatiju u „grad bez papira“, to naprosto nije istina. Trebat će mu, minimalno 13 godina. Od kojih je 12 već potrošio.

A, u međuvremenu, rezultate njegova rada vidimo svuda gdje nam padne pogled. U proljeće diljem Opatije niču dizalice kao visibabe, ustrajno zidajući neku novu viziju grada u kojem je beton daleko vrijedniji od zelenila. Pa iako su se građani usprotivili takvoj politici, čelnik grada uspio ih je izigrati, posluživši se trumpovskim metodama „alternativnih činjenica“. Dok se čekalo na donošenje restriktivnih mjera za gradnju, svi koji su to mogli, zatražili su dozvole za gradnju prema starim uvjetima. Onima zbog kojih su građani masovno potpisivali peticije. A kao da to nije dovoljno, među prostornu dokumentaciju koju je „sačuvao“ za baš posljednju sjednicu Gradskog vijeća u ovom mandatu, uvalio je i par „kukavičjih jaja“… Za svaki slučaj, jer izbori su neizvjesna stvar, a dugove iz kampanje valja vraćati.

Akcija i Unija

Now I’m a union man,
Amazed at what I am!
(The Strawbs)

Akcija mladih i Unija Kvarnera odlučili su u jednom danu „ispucati“ sve svoje adute. Pa smo tako saznali kako će zajednički kandidat za župana biti Marko Boras Mandić, a „bokove“ će mu čuvati poduzetnik Nedo Pinezić i bivši predsjednik opatijskog Gradskog vijeća Robert Kurelić. Potonjeg bi mnogi Opatijci rado vidjeli u utrci za gradonačelničku funkciju, no zbog toga što Opatija nikad nije bio grad kojem je bilo stalo zadržati svoje mlade stanovnike, s riječkom adresom kreće u borbu na županijskoj razini.

Opatijske boje Akcije mladih tako će braniti Neva Slani, koja se posljednjih godina prometnula u glavnu aktivisticu za zaštitu prostora. U skladu s time bila je i najava njenog programa, u kojem se fokusira upravo na održivi razvoj i zaštitu prostora. Sudeći po velikom odazivu građana na peticiju protiv betonizacije, Opatijcima je to važna tema. No, sudeći prema tome što su triput zaredom birali Ivu Dujmića, očito ne i tema od presudne važnosti…

A u Matuljima, Akcija mladih i Unija Kvarnera udružile su se s PGS-om u zanimljiv savez. Predvodit će ga veteran izbornih utrka Mladen Prenc, koji ima više nominacija za načelnika nego Peter O’Toole nominacija za Oscara, dok su po broju realiziranih nominacija matuljski doktor i slavni glumac podjednaki. Za razliku od Irca koji je utjelovio Lawrencea od Arabije i preminuo prije osam godina, Prenc još ima šanse za pobjedu. Zanimljivo je da će uz njega, koji je u prošlom mandatu bio predsjednik Općinskog vijeća, na listiću kao zamjenik biti Darjan Buković, aktualni obnašatelj te funkcije.

Obećanja

Ja sam ja
K’o nemirno more.
Mrzim luke,
Mrzim obale…
(Parni valjak)

Od svih predizbornih obećanja, zasad su najizdašnija ona koja daju – čelnici LRH.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net